SKANDALOZAN ZAHTJEV: Bošnjaci traže da se Harvard odrekne Izraela

Darko Momić
SKANDALOZAN ZAHTJEV: Bošnjaci traže da se Harvard odrekne Izraela

Banjaluka - Desetak, kako sami sebe nazivaju “građana Republike BiH različitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora”, uputilo je otvoreno pismo prvom čovjeku prestižnog američkog Univerziteta Harvard Lorensu Bekou u kojem traže da se ogradi od svog diplomanta Džareda Izraela zbog njegovih stavova iznesenih 12. aprila u intervjuu datom “Glasu Srpske”.

Grupa koju predvodi “slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu u Bostonu” Bedrudin Gušić okupljena “oko zahtjeva za povratak u život Ustava Republike BiH” u pismu navodi da je “užasnuta višegodišnjim sramnim angažmanom Džareda Izraela na strani zločina i optuženih ratnih zločinaca iz vremena agresije na Republiku BiH”.

- Pozivamo vas da u ime zaštite digniteta vaše visokoškolske ustanove i temeljnih principa koje ona treba da njeguje u edukaciji budućih akademskih građana, javno osudite Džareda Izraela i ogradite se od njegovih sramnih i nečasnih radnji i izjava - navedeno je u pismu.

U pismu stoji i da “posljednja u nizu nečasnih radnji koja je prelila čašu jeste njegova nedavna izjava za novine aparthejdskog i fašističkog režima, 'Glas Srpske' u kojoj je negirao presuđeni genocid u Srebrenici”.

Džared Izrael kaže za “Glas Srpske” da su autori pisma uznemireni zato što ukazuje na laži zahvaljujući kojima su oni slobodno vladali 25 godina i da postaju histerični kad se neko usudi da kaže istinu.

- Harvard ima pravilo da ukoliko neka osoba učini neku užasnu stvar, onda može njegovo ime izbrisati iz registra. Ne znam kako će Harvard reagovati, ali ja ne govorim da su muslimani loši, govorim da su priče o Srbima u stvari laži. Ja sam pronašao da lažu i to je ono zbog čega su uznemireni. Te laži su glupe. Oni u intervjuima mijenjaju stvari i mijenjaju detalje priča koje pričaju. Kako to onda može biti istina - kaže Izrael.

Na ovo pismo reagovao je Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina VRS i predsjednik Organizacionog odbora međunarodne naučne konferencije “Srebrenica, stvarnost i manipulacije” održane u Banjaluci 12. i 13. aprila na kojoj je učestvovao i Džared Izrael.

- Iznenađeni smo brutalnošću i prijetnjama navodnih intelektualaca kojima je zasmetala naučna rasprava o događajima u i oko Srebrenice, jer se to kosi sa njihovim namjerama cementiranja nepotvrđenih podataka da se u Srebrenici dogodio genocid. Oni bi kao u doba totalitarističkih režima kažnjavali verbalni delikt i naučnim institucijama i istraživačima zabranili istraživanje događaja iz prošlosti - navodi Milutinović.

Prijetiti naučnim radnicima i istraživačima, posebno autorima poput Džareda Izraela zbog iznesenih stavova, navodi dalje Milutinović, nije izraz intelektualnog odnosa već siledžijskog ponašanja pojedinaca, koji bi ponovo da diktiraju svoju propagandu svjetskim medijima i institucijama. Pored Gušića potpisnici pisma su i direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca - “Krug 99” iz Sarajeva Adil Kulenović, kao i još sedam široj javnosti nepoznatih bošnjačkih intelektualaca.

Pismo papi

 

Bedrudin Gušić uputio je otvoreno pismo i poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franji, u kojem ga poziva da ne primi u audijenciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Smatram da je bila velika greška što je ranije do vas uspio doći Dodikov antipod, takođe razbijač BiH i onaj koji presuđene ratne zločince, kao i Dodik, tretira herojima Dragan Čović. Kao jedna od nekoliko stotina hiljada žrtava onih koje Milorad Dodik smatra herojima, želim vjerovati da se ovoga puta nećete upustiti u sađenje tikava sa još jednim đavlem - navodi Gušić na svom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana