СДС-у пријети судбина НДП-а

Вељко Зељковић
СДС-у пријети судбина НДП-а

Бањалука - Српска демократска странка ће због својих историјских повезница опстати на политичкој сцени Републике Српске, али ће највјероватније доживјети судбину садашњег НДП-а, постаће мала и маргинална странка, која у наредним годинама неће имати готово никакву снагу на политичкој сцени Српске.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске” добро упућени у политичке процесе у РС наводећи да ће због лошег изборног резултата, постизборних превирања и унутарстраначких подјела, али и напрасних заокрета у политикама појединих регионалних одбора, гласачи додатно “казнити” СДС.

- Некада су били владајућа партија, послије тога највећа опозициона странка у РС. Вјерујем да ће СДС у наредне четири или пет година бити потпуно маргинална странка на политичком небу Српске, а што ће, уосталом, показати и наредни локални, али и општи избори - каже виши асистент на Факултету политичких наука у Бањалуци Борислав Вукојевић.

Са Вукојевићем се једним дијелом слаже и политиколог Војислав Савић који сматра да проблеми у унутрашњим односима у СДС-у нису посљедица само лошег изборног резултата, који јесте повод, али не и узрок овог раздора који траје у континуитету након избора.

- Очигледно је да су постојале различите визије како у чланству, тако и у врху странке у вези са тим како водити странку и како се односити према бројним актуелним проблемима. Том незадовољству је вјероватно кумовала и лоша трговина са ПДП-ом након уласка у власт на нивоу заједничких институција - истакао је Савић. 

Према његовим ријечима, СДС - странка која је настала у специфичном историјском моменту - никада није у потпуности извршила трансформацију из класичног народног покрета, како је дјеловала у рату, у модерну, флексибилну и јасно организовану политичку странку.

- У таквој ситуацији ништа ово не треба да нас чуди. Политика руководства СДС-а је доживјела слом и питање је само шта они из овог пораза могу научити и да ли могу шта спасити - закључио је Савић.   

Вукојевић, пак, мисли да је до “пуцања” унутар СДС-а дошло и због тога што је руководство ове странке годинама игнорисало проблеме и бјежало од њих.

- Поред тога, они нису имали ни изграђену страначку инфраструктуру, која је јако важна у транзиционим друштвима као што је наше. Били су затворени у неком свом балону, у ком су они сами себи били најбољи - каже Вукојевић.

Насљедник Мићић или Миличевић

Неколико регионалних, али и градских одбора СДС-а затражило је смјену Вукоте Говедарице са чела ове странке. Вукојевић сматра да ће Говедарица тешко политички преживјети актуелне турбуленције унутар СДС-а.

- Тешко је рећи ко би га могао замијенити на овој функцији, а поготово због све отвореније регионалне подијељености чланства. Ипак, мислим да би најбоље рјешење за њих био избор актуелног градоначелника Бијељине Миће Мићића - навео је Вукојевић додајући како би један од озбиљнијих кандидата за ово мјесто могао бити и Милан Миличевић из Теслића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана