SDP, DF, SBB i NS jednoglasni: Prijedlozi CIK-a su pokušaj državnog udara

Agencija
SDP, DF, SBB i NS jednoglasni: Prijedlozi CIK-a su pokušaj državnog udara

Sarajevo - U Sarajevu je održan sastanak predstavnika Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS) i Saveza za bolju budućnost (SBB), na kojem je razgovarano o pokušaju nametanja neustavnih i diskriminatorskih modela popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Radi se o, podsjećanja radi, prijedlozima odluka o određivanju broja delegata iz svakog konstitutivnog naroda koji se biraju u kantonalnim skupštinama za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH. Prijedlozi CIK-a, tvrde zvaničnici ovih stranaka, idu i korak dalje od zvaničnog prijedloga Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH te se radi o diskriminirajućim prijedlozima koji su protivni Ustavu FBiH.

Prijedlozi odluka CIK-a, tvrdi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, narušava pravni poredak u BiH, uvodi dodatne podjele i dijeli FBiH, a samim tim i BiH.

"Pitanje je, ustvari, ko je ovlastio ljude u CIK-u da se mogu na taj način ponašati. Moram iskazati svoje zadovoljstvo da danas na sjednici Kolegija CIK-a nije bila većina članova za uvrštavanje na dnevni red i razmatranje ovih spornih odluka. Vrlo je indikativno da u trenutku dok Evropska komisija i Ambasada SAD-a pokušavaju privoliti političke aktere na približavanje stavova, da CIK sve to minimizira, nipodaštava i odlučuje se na jedan ovakav potez. Naša je ocjena da je ovo pokušaj državnog udara na BiH",  kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je poručio da mu je svejedno koji je razlog članova CIK-a zbog kojeg predlažu ovakva rješenja.

"Sasvim mi je svejedno ko je od članova CIK-a ucijenjen da se ovako ponaša i da na ovaj način ispunjava želje jednoj političkoj partiji i to čak iznad onoga što su oni u svom prijedlogu tražili i očekivali. Zbog toga ovdje vrlo jasno želim ukazati da ne postoji matematika. Jasno je da se narušavaju principi Ustava FBiH i zanimljivo bi bilo vidjeti kojom su se matematikom bavili u CIK-u da utvrde da se iz Tuzlanskog kantona ne izabere niti jedan Hrvat, ili iz Hercegovačko-nervetvanskog kantona da ne može biti izabran niti jedan delegat bošnjačke nacionalnosti", izjavio je Nikšić.

On je dodao kako očekuje od visokog predstavnika da se konačno i on očituje i zaštiti izborni proces i demokratski poredak u BiH jer ima ovlasti i mogućnosti da spriječi ovaj pokušaj.

"Mi smo danas potpisali izjavu oko principa i zaključaka, ali smo zadržali pravo da, u slučaju nastavka ovih aktivnosti, i radikalizujemo svoje postupke. Ako se pokaže da ovo ide protivustavnom smjeru, izaći ćemo i povući se iz rada parlamenata. Ovaj pokušaj CIK-a je otimanje demokratije od građana BiH";  poručio je.

Predsjendik DF-a Željko Komšić je izjavio da se radi o izuzetno važnoj temi, a on je također istaknuo zadovoljstvo zbog odluke Kolegija CIK-a da danas ne raspravlja o predloženim dokumentima.

"Od sedam ozbiljnih ljudi koji sjede u CIK-u, ja ovo nisam očekivao. Možete li vjerovati da za Goražde ovdje, primjera radi, piše u odluci da nema određen broj delegata. Dakle, nema niko, kao da u Goraždu niko ne živi. Zaista se nevjerovatne stvari dešavaju",  izjavio je Komšić komentirajući prijedloge CIK-a.

Predsjednik DF-a je pozvao predsjednicu CIK-a Irenu Hadžiabdić da demantuje ili potvrdi informacije da li je na sastanku sa Borjanom Krišto (HDZBiH) dogovorila sporne prijedloge.

"To je njena odgovornost. Ona je šef CIK-a. Kako se ovo našlo u opticaju. Očigledno je da se radi o stvari koja se radila ispod žita. Kako ni predstavnici međunarodne zajednice nisu znali za ovo",  kazao je Komšić.

Prijedlozi CIK-a su, dodao je, prezentovani predstavnicima međunarodne zajednice tek sinoć. Ovim prijedlozima, tvrdi Komšić, mijenja se suština ustavnog poretka FBiH. On je izjavio da čak zna imena osoba koje su pisale sporne prijedloge, ali nije želio saopštiti njihova imena.

Predsjednik NS-a Predrag Kojović dodaje da bi usvajanje ovog prijedloga CIK-a u FBiH napravio građane drugog i trećeg reda.

"Ovo je najpodliji i najjači udar na državu kakva bi trebala biti. Ovo prevazilazi uskostranačka pitanja. Ovo je pitanje kakvu BiH želimo", izjavio je Kojović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana