СДП, ДФ, СББ и НС једногласни: Приједлози ЦИК-а су покушај државног удара

Агенција
СДП, ДФ, СББ и НС једногласни: Приједлози ЦИК-а су покушај државног удара

Сарајево - У Сарајеву је одржан састанак представника Социјалдемократске партије (СДП), Демократске фронте (ДФ), Наше странке (НС) и Савеза за бољу будућност (СББ), на којем је разговарано о покушају наметања неуставних и дискриминаторских модела попуне Дома народа Парламента Федерације БиХ.

Ради се о, подсјећања ради, приједлозима одлука о одређивању броја делегата из сваког конститутивног народа који се бирају у кантоналним скупштинама за попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ. Приједлози ЦИК-а, тврде званичници ових странака, иду и корак даље од званичног приједлога Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ те се ради о дискриминирајућим приједлозима који су противни Уставу ФБиХ.

Приједлози одлука ЦИК-а, тврди предсједник СДП-а Нермин Никшић, нарушава правни поредак у БиХ, уводи додатне подјеле и дијели ФБиХ, а самим тим и БиХ.

"Питање је, уствари, ко је овластио људе у ЦИК-у да се могу на тај начин понашати. Морам исказати своје задовољство да данас на сједници Колегија ЦИК-а није била већина чланова за уврштавање на дневни ред и разматрање ових спорних одлука. Врло је индикативно да у тренутку док Европска комисија и Амбасада САД-а покушавају приволити политичке актере на приближавање ставова, да ЦИК све то минимизира, ниподаштава и одлучује се на један овакав потез. Наша је оцјена да је ово покушај државног удара на БиХ",  казао је Никшић.

Предсједник СДП-а је поручио да му је свеједно који је разлог чланова ЦИК-а због којег предлажу оваква рјешења.

"Сасвим ми је свеједно ко је од чланова ЦИК-а уцијењен да се овако понаша и да на овај начин испуњава жеље једној политичкој партији и то чак изнад онога што су они у свом приједлогу тражили и очекивали. Због тога овдје врло јасно желим указати да не постоји математика. Јасно је да се нарушавају принципи Устава ФБиХ и занимљиво би било видјети којом су се математиком бавили у ЦИК-у да утврде да се из Тузланског кантона не изабере нити један Хрват, или из Херцеговачко-нерветванског кантона да не може бити изабран нити један делегат бошњачке националности", изјавио је Никшић.

Он је додао како очекује од високог представника да се коначно и он очитује и заштити изборни процес и демократски поредак у БиХ јер има овласти и могућности да спријечи овај покушај.

"Ми смо данас потписали изјаву око принципа и закључака, али смо задржали право да, у случају наставка ових активности, и радикализујемо своје поступке. Ако се покаже да ово иде противуставном смјеру, изаћи ћемо и повући се из рада парламената. Овај покушај ЦИК-а је отимање демократије од грађана БиХ";  поручио је.

Предсјендик ДФ-а Жељко Комшић је изјавио да се ради о изузетно важној теми, а он је такођер истакнуо задовољство због одлуке Колегија ЦИК-а да данас не расправља о предложеним документима.

"Од седам озбиљних људи који сједе у ЦИК-у, ја ово нисам очекивао. Можете ли вјеровати да за Горажде овдје, примјера ради, пише у одлуци да нема одређен број делегата. Дакле, нема нико, као да у Горажду нико не живи. Заиста се невјероватне ствари дешавају",  изјавио је Комшић коментирајући приједлоге ЦИК-а.

Предсједник ДФ-а је позвао предсједницу ЦИК-а Ирену Хаџиабдић да демантује или потврди информације да ли је на састанку са Борјаном Кришто (ХДЗБиХ) договорила спорне приједлоге.

"То је њена одговорност. Она је шеф ЦИК-а. Како се ово нашло у оптицају. Очигледно је да се ради о ствари која се радила испод жита. Како ни представници међународне заједнице нису знали за ово",  казао је Комшић.

Приједлози ЦИК-а су, додао је, презентовани представницима међународне заједнице тек синоћ. Овим приједлозима, тврди Комшић, мијења се суштина уставног поретка ФБиХ. Он је изјавио да чак зна имена особа које су писале спорне приједлоге, али није желио саопштити њихова имена.

Предсједник НС-а Предраг Којовић додаје да би усвајање овог приједлога ЦИК-а у ФБиХ направио грађане другог и трећег реда.

"Ово је најподлији и најјачи удар на државу каква би требала бити. Ово превазилази ускостраначка питања. Ово је питање какву БиХ желимо", изјавио је Којовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана