SDA u haosu bira kandidata

Željka Domazet
SDA u haosu bira kandidata

Sarajevo - SDA u potpunoj neizvjesnosti dočekuje Konvenciju na kojoj bi između Šefika Džaferovića i Safeta Softića trebalo da bude izabran kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a nije nemoguće da se u trku vrate i Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović, koji su odlučili da se povuku.

Konvencija SDA biće održana danas (subota), a generalni sekretar stranke Halid Genjac rekao je dan uoči skupa da se može desiti da se kao kandidati za člana Predsjedništva BiH pojave i Zvizdić i Izetbegovićeva i da zajedno sa Softićem i Džaferovićem učestvuju u trci.

- Konvencija ima razne mogućnosti i ogromna ovlašćenja. Većinom glasova može promijeniti ili dopuniti listu kandidata. Teoretski se može desiti da većina članova Konvencije usvoji zaključak koji bi bio obavezujući za sve kandidate i u tom slučaju bi mogao biti i veći broj kandidata na listiću. U ovom trenutku imamo dva kandidata od četiri koje je utvrdilo Predsjedništvo SDA. Do Zvizdića je da li će prihvatiti sve ovo što je do sada odlučeno i da li će nastaviti da učestvuje u procesu koji podrazumijeva na kraju tajno izjašnjavanje svih  članova Konvencije. Kandidat SDA će biti onaj kandidat koji na kraju dobije natpolovičnu većinu prisutnih od 262 člana Konvencije - kazao je Genjac.

U javnosti su se pojavile spekulacije da je cijeli proces izrežirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović  kako bi bio nominovan njemu izuzetno odani Džaferović i eliminisan Zvizdić. Taj scenario dobio je uporište nakon što je Zvizdić odustao od kandidature jer je odbijen njegov prijedlog da odluka o kandidatu bude donesena aklamacijom, a ne tajnim glasanjem i zbog toga što je u trci bila i Izetbegovićeva supruga Sebija. Nekoliko dana nakon što je nestala prijetnja od Zvizdića, čije se dominacije plaši lider stranke jer ga ne može u potpunosti kontrolisati, povukla se i Izetbegovićeva.

Izetbegović je izjavio da su Zvizdiću i dalje otvorena vrata da bude kandidat, a da je njegova supruga hrabra žena koja je jednostrano odustala od kandidature.

  • Imam svog favorita za poziciju člana Predsjedništva BiH, ali njegovo ime ne bih želio otkrivati. Nije postojala nikakva namjera eliminacije Zvizdića. On ima obavezu da izađe i da se bori, trebalo je da ostane i treba razmisliti da promijeni mišljenje, da ostane uz svoju stranku. Nema tu hoću-neću. Ne možete malo biti u politici, a malo ne. Morate pobijediti u stranci pa se boriti sa drugim, pa sjesti u Predsjedništvo i boriti se za ovu zemlju. Ja bih zamjerio i Sebiji što je odustala da nije riječ o mojoj supruzi. Ona je sama donijela odluku da odustane. Bio sam iznenađen podrškom koju je dobila s obzirom na moje protivljenje njenoj kandidaturi za pomenutu poziciju. Ona se nije kandidovala, već su je drugi kandidovali - istakao je Izetbegović i dodao da joj je vjerovatno godila podrška nakon niza diskvalifikacija koje je imala u međuvremenu.

Konaković i Arnaut

Doskorašnji funkcioner SDA Elmedin Konaković, koji je nakon napuštanja stranke osnovao novu pod nazivom Narod i pravda, rekao je da dešavanja u SDA potvrđuju da je izlazak bio ispravan i na vrijeme.

- Bili smo svjesni stanja u SDA, kojoj od srca želim da što prije ozdravi. Sve što se dešava u SDA u vezi sa kandidaturom za člana Predsjedništva BiH je samo igra i na sceni je dogovor SDA i SBB-a u kome se favorizuje kandidat SBB-a koji je vjerovatno Fahrudin Radončić - rekao je Konaković.

Potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut rekao je da Konaković dobro poznaje stanje u SDA, ali ne i u SBB-u, kojem ne može pripisivati takve radnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana