СДА у хаосу бира кандидата

Жељка Домазет
СДА у хаосу бира кандидата

Сарајево - СДА у потпуној неизвјесности дочекује Конвенцију на којој би између Шефика Џаферовића и Сафета Софтића требало да буде изабран кандидат за бошњачког члана Предсједништва БиХ, а није немогуће да се у трку врате и Денис Звиздић и Себија Изетбеговић, који су одлучили да се повуку.

Конвенција СДА биће одржана данас (субота), а генерални секретар странке Халид Гењац рекао је дан уочи скупа да се може десити да се као кандидати за члана Предсједништва БиХ појаве и Звиздић и Изетбеговићева и да заједно са Софтићем и Џаферовићем учествују у трци.

- Конвенција има разне могућности и огромна овлашћења. Већином гласова може промијенити или допунити листу кандидата. Теоретски се може десити да већина чланова Конвенције усвоји закључак који би био обавезујући за све кандидате и у том случају би могао бити и већи број кандидата на листићу. У овом тренутку имамо два кандидата од четири које је утврдило Предсједништво СДА. До Звиздића је да ли ће прихватити све ово што је до сада одлучено и да ли ће наставити да учествује у процесу који подразумијева на крају тајно изјашњавање свих  чланова Конвенције. Кандидат СДА ће бити онај кандидат који на крају добије натполовичну већину присутних од 262 члана Конвенције - казао је Гењац.

У јавности су се појавиле спекулације да је цијели процес изрежирао предсједник СДА Бакир Изетбеговић  како би био номинован њему изузетно одани Џаферовић и елиминисан Звиздић. Тај сценарио добио је упориште након што је Звиздић одустао од кандидатуре јер је одбијен његов приједлог да одлука о кандидату буде донесена акламацијом, а не тајним гласањем и због тога што је у трци била и Изетбеговићева супруга Себија. Неколико дана након што је нестала пријетња од Звиздића, чије се доминације плаши лидер странке јер га не може у потпуности контролисати, повукла се и Изетбеговићева.

Изетбеговић је изјавио да су Звиздићу и даље отворена врата да буде кандидат, а да је његова супруга храбра жена која је једнострано одустала од кандидатуре.

  • Имам свог фаворита за позицију члана Предсједништва БиХ, али његово име не бих желио откривати. Није постојала никаква намјера елиминације Звиздића. Он има обавезу да изађе и да се бори, требало је да остане и треба размислити да промијени мишљење, да остане уз своју странку. Нема ту хоћу-нећу. Не можете мало бити у политици, а мало не. Морате побиједити у странци па се борити са другим, па сјести у Предсједништво и борити се за ову земљу. Ја бих замјерио и Себији што је одустала да није ријеч о мојој супрузи. Она је сама донијела одлуку да одустане. Био сам изненађен подршком коју је добила с обзиром на моје противљење њеној кандидатури за поменуту позицију. Она се није кандидовала, већ су је други кандидовали - истакао је Изетбеговић и додао да јој је вјероватно годила подршка након низа дисквалификација које је имала у међувремену.

Конаковић и Арнаут

Доскорашњи функционер СДА Елмедин Конаковић, који је након напуштања странке основао нову под називом Народ и правда, рекао је да дешавања у СДА потврђују да је излазак био исправан и на вријеме.

- Били смо свјесни стања у СДА, којој од срца желим да што прије оздрави. Све што се дешава у СДА у вези са кандидатуром за члана Предсједништва БиХ је само игра и на сцени је договор СДА и СББ-а у коме се фаворизује кандидат СББ-а који је вјероватно Фахрудин Радончић - рекао је Конаковић.

Потпредсједник СББ-а Дамир Арнаут рекао је да Конаковић добро познаје стање у СДА, али не и у СББ-у, којем не може приписивати такве радње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана