СДА предлаже да се Дом народа ФБиХ попуњава по попису из 2013.

nezavisne.com
СДА предлаже да се Дом народа ФБиХ попуњава по попису из 2013.

Сарајево, Бањалука - Иако је више пута најављивано да ће СДА изаћи са својим приједлогом измјена Изборног закона (ИЗ) БиХ након што буде била позната судбина приједлога ХДЗ-а, ова партија је свој закон у парламентарну процедуру упутила у петак.

Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ и потпредсједник СДА, рекао је за "Независне" да приједлог обухвата начин избора у Дому народа ФБиХ и изборе у Мостару, али да не обухвата  избор чланова Предсједништва БиХ нити Дом народа БиХ.

"За то је потребна измјена Устава БиХ, а то питање ћемо имплементирати када се крене у имплементацију одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету 'Сејдић и Финци'. То питање треба рјешавати на начин на који смо започели са Штефаном Филеом", каже Џаферовић.

Када је у питању федерални Дом народа, основна карактеристика приједлога СДА-а је, како Џаферовић објашњава, да се делегати из кантона попуњавају у складу с резултатима пописа из 2013. године, што је и обавеза из Устава ФБиХ. Истиче да ХДЗ-ов приједлог не обухвата овај дио из Устава.

"За град Мостар нудимо рјешење по којем ће он бити јединствен град и у којем ће бити осигурана равноправност свих народа и грађана и искључена доминација било кога над било ким. Приједлог ХДЗ-а није такав, он уводи доминацију, не хрватског народа, него рекао бих ХДЗ-а", рекао је Џаферовић.

Већина реакција из кључних политичких партија своди се на констатацију да ће о овом приједлогу заузети став тек кад га изуче. Нешто другачије мишљење долази из СНСД-а, који, пак, сматра да нема никакве шансе да буде прихваћен ни овај ни било који од приједлога измјена ИЗ БиХ.

"Готово све партије су се изредале са својим приједлозима и нико ничији не прихвата. Поготово то није могуће у констелацији односа који сада владају у парламенту БиХ", каже Душанка Мајкић, посланик СНСД-а. Наводи како је ово одговор СДА за приједлог ХДЗ-а, те да је сада на федералним партнерима како да ово питање разријеше.

"Ми само сматрамо да није у реду да једни другима бирамо представнике", закључује Мајкићева.

Момчило Новаковић, посланик НДП-а, наводи да они неће прихватити ниједан приједлог уколико он није усаглашен између политичких партија у ФБиХ.

"Прегласавање једног народа од стране друга два је неприхватљиво. Једино рјешење је оно које има подршку кључних партија, а ако буде постојао један такав договор у ФБиХ мислим да нико у РС неће имати ништа против", истиче Новаковић.

У СББ-у, који у парламенту партиципира са четири посланика, још немају став.

"Ми ћемо то питање разматрати током наредне седмице, на страначким органима", рекао је Мирсад Ђонлагић, шеф Клуба СББ-а у парламенту БиХ.

Свој став идуће седмице изнијеће и СДП БиХ.

"Нећемо без наших људи из Мостара заузимати ставове о Мостару, а остали дио закона ће анализирати наши експерти, па ћемо дати свој став идуће седмице", каже Саша Магазиновић, посланик СДП-а. Готово идентичан став је и ДФ-а.

"ДФ ће на својим органима размотрити приједлог који је упутила СДА и о томе заузети став", рекао је Дамир Бећировић, посланик ДФ-а.

Иако смо у више наврата покушавали да ступимо у контакт с функционерима и посланицима ХДЗ-а, они у петак нису одговарали на наше позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана