СДА не зазире ни од фалсификовања

Жељка Домазет
СДА не зазире ни од фалсификовања

Сарајево - Хитна сједница Дома народа Парламента БиХ која у понедјељак није одржана јер у салу нису дошли српски и већина хрватских делегата могла би да као коначан резултат изњедри нову бламажу у заједничким институцијама у режији лидера СДА и предсједавајућег овог дома Бакира Изетбеговића.

Наиме, Изетбеговић је сазвао хитну сједницу Дома народа без било каквих консултација са својим колегама у Колегијуму Николом Шпирићем и Драганом Човићем, а и без довољног броја потписа делегата. Захтјев за одржавање хитне сједнице Колегијуму је упутио шеф Клуба делегата бошњачког народа Асим Сарајлић и у позиву је стајао само један, Сарајлићев  потпис.

Када су Човић и Шпирић упозорили на кршење Пословника и да за сазивање сједнице није довољан један потпис делегата, него најмање пет, истог дана су у њихове кабинете стигли нови дописи са потписима делегата. Шпирић је рекао да се ова “игра” не може другачије назвати “осим покушајем малих подвала што није примјерено озбиљним људима, поготово у парламенту”. Он је прецизирао да је први захтјев шефа Клуба бошњачких делегата Асима Сарајлића за сазивање хитне сједнице стигао 20. јуна са само његовим потписом.

- Данас у 15 часова смо добили прилог под истим датумом, истим бројем протокола и пет потписа, да би у 16.45 часова добили протоколисано под 24. јун - навео је прекјуче Шпирић након неуспјеле сједнице Дома истичући да је и једно и друго кршење Пословника.

Према Шпирићевим ријечима, државни службеник који је донио документ са новим датумом протокола рекао је да му је тако наређено из Клуба бошњачких делегата.

- Ако у овом парламенту државни службеници раде по налогу клубова и политичара ова земља је у озбиљним проблемима. Добро би било да се покрену поступци против државних службеника који се на овакав начин баве парламентарним радом - истакао је Шпирић.

Шеф Клуба делегата српског народа Средоје Новић рекао је за “Глас Српске” да су овакви потези недопустиви у било којој земљи али да се у БиХ свашта дешава и да се највиша законодавна власт увукла у криминалне токове.

- Недопустиво је да се Дом народа сазива без било каквих консултација са представницима друга два народа. Са друге стране правити лакрдију од позива на начин да се позив достави само са потписом шефа клуба једног народа, а потом да се накнадно уочи саме сједнице фалсификују датуми потписа и у једном дану добију ти потписи са различитим датумима је скандал. Фалсификовање у самој служби Протокола представља врх криминала и политичког утицаја у свим сегментима и у институцијама на нивоу БиХ. То је очигледно постало правило на нивоу БиХ  - рекао је Новић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана