СДА, ХДЗ-у и СНСД-у недостаје само један посланик за већину у Парламенту БиХ

klix.ba
СДА, ХДЗ-у и СНСД-у недостаје само један посланик за већину у Парламенту БиХ

Сарајево - Странци демократске акције (СДА), Хрватској демократској заједници (ХДЗ) БиХ и Савезу независних социјалдемократа (СНСД) недостаје само један посланик за већину у Парламентарној скупштини БиХ.

На овогодишњим изборима за државни орган законодавне власти СДА је освојила девет мандата, ХДЗ БиХ пет мандата, а СНСД шест мандата, с тим што ће ставове СНСД-а слиједити и Обрен Петровић који је изабран са листе СДС-а за Парламентарну скупштину БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ има 42 члана, од којих се двије трећине непосредно бира с територије Федерације БиХ, а једна трећина с територије Републике Српске.

Према резултатима овогодишњих избора, СДА, ХДЗ БиХ и СНСД заједно имају 21 посланика у Представничком дому ПСБиХ. Односно, за парламентарну већину потребна им је само још рука једног државног парламентарца.

Иако још увијек није познато ко ће бити партнер СНСД-а и ХДЗ-а БиХ у власти извјесно је како ће ове странке водити преговоре са СДА, јер су лијево оријентисани политички субјекти раније оцијенили бесмисленим могућност коалирања са странкама с етничким предзнаком.

У број од 21 посланика, колико имају СДА, ХДЗ и СНСД, нису урачуната два посланика из Социјалистичке партије (СП) и Демократског народног савеза (ДНС), а што би било довољно да се оформи парламентарна већина од 23 посланика, пише Кlix.ba.

Наравно, није искључено ни да друге политичке странке промијене мишљење и прије формирања новог сазива Савјета министара БиХ одлуче подржати етничке странке, односно бити дио нове парламентарне већине.

Предсједник СНСД-а и новоизабрани члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је отворено казао да ће сачекати расплет ситуације у Федерација БиХ те да онај ко осигура легитимну већину у ФБиХ треба да буде прихваћен као партнер на нивоу БиХ. Додик је истакао и да вјерује како ће се СНСД и ХДЗ БиХ пратити у погледу заједништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана