Rusija čvrsto uz Dejton i protiv demonizacije Srpske

V. Kulaga, Ž. Domazet
Rusija čvrsto uz Dejton i protiv demonizacije Srpske

Banjaluka, Sarajevo - Rusija se čvrsto zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i protiv je pokušaja da on bude revidiran, te se protivi demonizaciji Republike Srpske, a stranci treba da odu iz BiH i da budućnost zemlje ostave u rukama domaćih vlasti.

To su ključne poruke koje je ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prenio zvaničnicima BiH i Srpske u petak tokom posjete Sarajevu i Banjaluci.

- Rusija se bori za očuvanje osnovnih principa Dejtona. Bilo koje reforme su moguće samo uz dogovor dva entiteta i tri naroda. BiH treba osloboditi od spoljne uprave kako bi mogla biti normalna i suverena država koja sama donosi odluke - poručio je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Republike

Prijateljstvo i bratske veze

Lavrov je kazao da je vidljivo da se predsjednik RS zalaže za poštovanje Dejtona i njegovo očuvanje, uz ocjenu da se njegov i Dodikov stav podudaraju i u vezi sa drugim pitanjima koja su aktuelna na Balkanu.

Lavrov i Dodik su na sastanku razmijenili mišljenja u vezi sa aktuelnom situacijom u BiH i Srpskoj, a neizbježna tema bila je ekonomska i prijateljska saradnja Srpske sa ruskim regionima, ali i cijelom Rusijom.

- Razgovarali smo o razvoju odnosa između Rusije i BiH, koji se odnosi na Srpsku, a zalažem se da se razvijaju odnosi u svim oblastima, ekonomskim, trgovinskim, investicionim, humanitarnim - rekao je Lavrov.

Dodao je da što prije treba da bude riješeno pitanje izvoza mlijeka i mesa u Rusiju.

- Zahvalni smo rukovodstvu RS za stalnu podršku poslovanju ruskih kompanija - rekao je Lavrov.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Srpska veoma zahvalna Rusiji za principijelan stav u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma, naglasivši da je Rusija svoje prijateljstvo i privrženost Srpskoj pokazala prije nekoliko godina u Savjetu bezbjednosti UN kada je uložila veto na rezoluciju koja je srpski narod označila genocidnim.

- Zahvaljujem Rusiji u ime Srpske i srpskog naroda. To će ostati vječno upisano kao dokaz prijateljstva. Rusija je za nas prijatelj i želimo da razvijamo odnose na svim pitanjima. Srpska nije dozvolila BiH da uvede sankcije toj zemlji jer bi to ugrozilo naše interese - naglasio je Dodik i odbacio spekulacije o lošem uticaju Rusije na BiH i Balkan.

Obilazak hrama

Dodik i Lavrov su prije sastanka obišli temelj budućeg srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci, a šef ruske diplomatije je izrazio zahvalnost rukovodstvu RS za realizaciju tog projekta koji će, kako je rekao, postati jedan od osnovnih dijelova buduće saradnje između Ruske Federacije i RS.

- Znamo da srpski narod čuva sjećanje na posljednjeg ruskog imperatora, koji je podržao Srbe u trenutku kada su dospjeli licem u lice sa jako opasnim i moćnim neprijateljem - rekao je Lavrov dodavši da su u teškim godinama Prvog svjetskog rata Rusi i Srbi bili braća po oružju.

Mnogo Srba, kaže, koji su živjeli na teritoriji okupirane BiH bilo je nasilno regrutovano u redove austrougarske vojske, da bi nakon toga dobrovoljno prešli na rusku stranu, pripojili se dobrovoljnom slovenskom društvu za oslobođenje i zajedno se borili protiv neprijatelja. Nije, dodaje Lavrov, slučajno da su baš srpski veterani Prvog svjetskog rata prije nekog vremena pokrenuli inicijativu za izgradnju hrama u znak sjećanja na posljednjeg ruskog imperatora Nikolaja Drugog Romanova.

- Posljednjih 100 godina na našim narodima bilo je jako puno iskušenja, ali ona nisu potisnula ni u Rusima, ni u Srbima duboko poštovanje prema našoj zajedničkoj istoriji. Nisu izbrisali iz pamćenja sve što smo pamtili o nesebičnosti, junaštvu, ljubavi prema otadžbini koju su imali naši preci - istakao je Lavrov te zahvalio svim građanima koji su došli pred buduću svetinju.

Lavrov je sa Dodikom i episkopom banjalučkim Jefremom otkrio ploču koja će biti postavljena na zidu rusko-srpskog hrama kada bude izgrađen.

Na ploči je isklesano: “Iskreno prijateljstvo i bratska ljubav srpskog i ruskog naroda sazdani su u ovom veličanstvenom hramu posvećenom svetoj carskoj porodici Romanovih. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov”.

Episkop banjalučki Jefrem istakao je da će srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar imati veliku duhovnu i kulturnu misiju u životu Banjaluke, ali i srpskog naroda u sadašnjem i budućem vremenu.

- Njegovom izgradnjom ispunjava se zavjet predaka - rekao je episkop banjalučki.

Poruke iz Sarajeva

Ruski šef diplomatije doputovao je u zvaničnu posjetu BiH u noći između četvrtka i petka, a iako je bilo predviđeno da ga na sarajevskom aerodromu dočeka ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, do toga nije došlo jer je Lavrov zbog kasnog dolaska insistirao da ne bude tog dočeka.

Na aerodromu su ga dočekali ruski ambasador u BiH Petar Ivancov i zaposleni u kabinetu ministra inostranih poslova BiH.

Lavrov se prije dolaska u Banjaluku sastao sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu. Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić je poslije sastanka istakao da se Lavrov založio za dosljedno sprovođenje Dejtonskog sporazuma te cjelovitost BiH.

- Ključna poruka je da je Rusija veoma zainteresovana da pomogne u BiH, gdje god mi mislimo da oni mogu da pomognu - rekao je Ivanić i dodao da Rusi nemaju namjeru da se nameću, ali da žele pomoći.

Ivanić je istakao da na sastanku nije bilo riječi o američkom stavljanju na crnu listu političara iz Srpske, ali da je razgovarano i o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH i da je naglašeno da će o tim pitanjima biti riječi u okviru bezbjednosnih organizacija.

- Više je nego jasan principijelan stav koji Rusija iznosi, ona je čak ponudila da tokom posjete ruskog ministra bude održan sastanak četiri strane - Turske, Rusije, BiH i Srbije. Iz nekog razloga predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije bio za to i zato do tog sastanka nije došlo - rekao je Ivanić.

Izetbegović je kazao da nije bio za održavanje takve kvadrilaterale, osim da je dobro pripremljena.

- Dakle, da unaprijed ima zaključke, cilj bi tada bio opravdan. Međutim, sve drugo nepripremljeno bi otvorilo spekulacije o koordiniranom prisustvu Rusije i Turske, što nama u BiH ne treba - rekao je Izetbegović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je za “Glas Srpske” da je Lavrov pokazao da želi biti prijatelj BiH i da pomogne da se BiH transformiše na svom evropskom putu te iznutra ojača uvažavajući njenu unutrašnju organizaciju.

Lavrov je poslije sastanka sa Crnatkom poručio da Rusija polazi od toga da nema alternative Dejtonu i da poštuje ustavnu nadležnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH, te da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Naglasio je da je Rusija zainteresovana za razvoj saradnje, da je robna razmjena u stalnom porastu, te da se ta tendencija povećava zahvaljujući porastu izvoza.

Crnadak je istakao da se pozicija BiH neće mijenjati kod onih stvari koje su od velikog značaja za Rusiju, kao što je pitanje sankcija prema Rusiji, pitanje Kosova i NATO-a.

Crnadak i Lavrov su potpisali plan konsultacija za 2019. i 2020. godinu, odnosno plan saradnje dva ministarstva kojim su definisane zajedničke aktivnosti u ovom periodu.

Nakon Sarajeva, Lavrov je posjetio Istočno Sarajevo, gdje je ručao sa delegacijom i domaćinom.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana