Романић: Кривичне пријаве против одговорних у Тужилаштву БиХ

ATV
Романић: Кривичне пријаве против одговорних у Тужилаштву БиХ

Тужилаштву БИХ спремају се кривичне пријаве због неизвршавања судске одлуке у случају Добровољачка.

Увелико је пробијен рок од три мјесеца који је Уставни суд БИХ, још у фебруару, дао Тужилаштву да одлучи по приговорима због обустављања истраге у том случају. То је вријеђање здравог разума, каже Милан Романић, адвокат породица које су апелацијама Уставном суду покушале поново да покрену истрагу. 

“У питању је сад и кривично дјело неизвршавање судске одлуке, ја ћу свакако поднијети и кривичну пријаву против одговорних у Тужилаштву БиХ. Али немам неке наде да ће та кривична пријава резултирати подизањем оптужнице. Ако би ико требао да поштује одлуке Уставног суда онда је то Тужилаштво БиХ. Ја не видим други разлог да се отеже са рјешавањем приговора, јер су у тај злочин умијешани званичници бивше републике БиХ,” рекао је Романић.

Међу тим званичницима су бивши члан Предсједништва БИХ Ејуп Ганић и Јован Дивјак, бивши командант армије БиХ.  Прије шест година, против њих и још 12 осумњичених у случају Добровољачка, обустављена је истрага. Припадници Армије БиХ у мају 92. године прекршили су договор мирног повлачења колоне ЈНА из касарне Лукавица. Тада су убили и Обрада Гвозденовића. Неспровођењем Судске одлуке убили су га поново, каже његова сестра Гордана Гвозденовић.

“Немам ријечи, вјерујте да немам ријечи да искажем бол, повреду и понижење. Значи понижење! Сматрамо да је њихов такав поступак такав да само говори о њиховом раду. Како се односе према српским жртвама и Тужилаштво и Суд и сви. Значи само о њиховом раду и неправди према нашим жртвама Српским,” рекла је Гвозденовићева.

“Тужилаштво БиХ прешло је све границе, кажу у Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина. Не само да не поштују институције него понижавају и жртве,” каже Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

У Сарајевској Добровољачкој улици, другог и трећег маја 92. године убијено је 42-оје људи приликом повлачења колоне ЈНА из Касарне у Лукавици. Ранију обуставу истраге образложили су ријечима да је колона била легитимни војни циљ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана