Rokovi cure, prava radnika na čekanju

Vedrana Kulaga
Rokovi cure, prava radnika na čekanju

Banjaluka - Socijalni partneri u RS još nisu postigli dogovor o izmjenama i dopunama Zakona o radu, tako da nova rješenja, najvjerovatnije, neće ugledati svjetlost dana do kraja ovog mjeseca, iako je taj rok zacrtan u planovima.

Zakon o radu na snazi je od januara 2016, a u oktobru prošle godine održane su javne rasprave o njegovim odredbama da bi bile identifikovane poteškoće i manjkavosti koje su utvrđene prilikom njegove primjene. Zvanični pregovori o izmjeni ovog zakona počeli su u aprilu ove godine, a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS je na sastanku radne grupe iznijelo informaciju u kojoj je navedeno deset članova zakona koje je neophodno mijenjati.

Sindikalci se drže analize koju su nedavno uradili, a koja je pokazala da je zakon dodatno umanjio prava radnika, smanjio primanja i da nije otvorio prostor za nova radna mjesta, ali jeste za veći profit poslodavaca, te uništio do tada solidno razvijen socijalni dijalog.

Generalna ocjena odredaba o plati i drugim primanjima radnika je, smatraju u Savezu sindikata RS, da je njihov osnovni cilj bio da radna snaga pojeftini, da poslodavci budu stimulisani na zapošljavanje kroz smanjivanje troškova radnika na teret samih radnika, a ne na teret države.

U sindikatu ističu da žele da mnoge stvari stave na mjesto, počevši od opšteg kolektivnog ugovora, kojeg nema ni nakon dvije godine primjene zakona, iako bi to značilo i probijanje datih rokova.

- Pregovori traju. Do kraja ovog ili početkom idućeg mjeseca treba da bude održan sastanak radne grupa na kojem bi trebalo da imamo definisan početni materijal. Do sada smo razgovarali o principima, načinu rada i dijelovima u kojima bi trebalo da bude korigovan zakon - kazao je generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković.

Jedna od okosnica razgovora su i detalji o kojima su se dogovorili sa Vladom RS, što je sažeto u memorandumu potpisanom krajem prošle godine.

- Hoćemo da dobijemo kvalitetno rješenje s ciljem poboljšanja radnog zakonodavstva u RS, svjesni da ovaj zakon ima brojne manjkavosti, jer je donesen na brzinu i bez dobre analize. Ne želimo da brzamo i napravimo propuste. Nadam se da ćemo na jesen imati čvrst prijedlog tog akta - rekao je Stanković.

U Uniji udruženja poslodavaca RS, koja ima primjedbe na akt koji je na snazi, potvrdili su da pregovaraju, ali da još nema kompletnog materijala na stolu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da je na stolu teška materija koja zahtijeva ozbiljan i odgovoran pristup. Radna grupa, kaže, analizira odredbe za koje smatra da bi ih trebalo popraviti.

- Rasprave su žestoke kada se otvori sistemski zakon. Moramo biti svjesni da poslodavci imaju svoj stav, a sindikat svoj te da je Vlada u toj priči kao nadzorni organ, u smislu da nećemo praviti problem u onome što se dogovore dva socijalna partnera - rekao je Savanović.

Tekst izmijenjenog zakona je, kaže, obaveza za ovu godinu, ali postoji i odredba koja kaže da mora postojati i konsenzus.

- To znači da su poslodavci, sindikat i Vlada jedinstveni kada je riječ o rješenjima koja treba ugrađivati u izmjene zakona, a kako će to ići, vidjećemo - zaključio je Savanović.

Vlada RS utvrdila je početkom godine rokove za sprovođenje mjera u privredi, obrazovanju, zdravstvu i drugim oblastima. Te mjere su mahom proistekle iz memoranduma koje je Vlada potpisala sa Savezom sindikata i Unijom udruženja poslodavaca.

Naknade za nezaposlene

Razgovori se vode i u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

- Na dobrom smo putu da do kraja juna imamo prijedlog tog zakona gdje smo tražili i mislim da će se to i ostvariti, da bude povećana visina naknade za nezaposlene i vrijeme trajanja - rekao je Goran Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana