Revolucionarno: Proklijalo sjeme na Mjesecu

Glas Srpske
Revolucionarno: Proklijalo sjeme na Mjesecu

Sjemenke koje je kineska misija “Čang'e 4” ponijela na Mjesec su proklijale, javila je Kineska nacionalna svemirska agencija, a prenose svjetski mediji. Ovo je prvi put da je bilo kakva biološka materija počela da raste na Mjesecu, te se ovaj događaj smatra veoma značajnim korakom u dugoročnom istraživanju svemira.

Misija “Čang'e 4” je prva misija koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca. Letjelica se na ovaj deo Mjeseca spustila početkom januara, a na njoj su se našli instrumenti za istraživanje tla.

Neke biljke do sada već su uzgajane u svemiru, na primjer na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali nikada do sada to nije učinjeno na Zemljinom prirodnom satelitu.

Krompir i pamuk

Sposobnost i iskustvo uzgoja biljaka na Mjesecu značajno je za sve druge projekte dugoročnih svemirskih misija, kao što je putovanje na Mars koje bi trajalo oko dvije i po godine, navodi Bi-Bi-Si.

To bi značilo da bi astronauti mogli da koriste hranu iz sopstvenog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovo snabdijeli namirnicama.

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz sjemenki pamuka nikle prve biljčice, a službeni glasnik vladajuće Komunističke stranke Kine “Pipls dejli” objavio je na Tviteru i prve fotografije izdanaka. Pritom je napisao kako je to “bio prvi biološki eksperiment čovečanstva na Mjesecu”.

Fred Votson, astronom iz australijske opservatorije, rekao je za BBC da su ovo veoma “dobre vijesti”.

“Ovaj uspjeh ukazuje na to da možda u budućnosti neće biti nekih nepremostivih problema za astronaute da uzgajaju u kontrolisanim uslovima sopstvene usijeve na Mjesecu”, dodao je Votson.

“Postoji veliko zanimanje za postavljanje baze na Mjesecu, koja bi mogla da služe kao stajalište prilikom letova na Mars, jer je relativno blizu Zemlje”, objasnio je.

Postavljanje temelja za budućnost

Šef projekta mini-ekosistema u misiji “Čang'e 4”

Si Gensin rekao je da bi nam znanje o rastu biljaka u okruženju s malom gravitacijom omogućilo da postavimo temelje za buduće uspostavljanje svemirske baze.

On je dodao i da bi na primjer, pamuk mogao da se koristi za odjeću, dok bi krompir mogao da bude izvor hrane za astronaute, a uljana repica za ulje. Lunarna sonda “Čang'e 4” sletjela je 3. januara na tamnu stranu Mjeseca, a ovo slijetanje je znak sve većih ambicija Kine u svemiru. Sonda “Čang'e 3” je 2013. godine postala prva svemirska letelica koja je sletjela na Mjesec, poslije sovjetske sonde “Luna 24” koja je to učinila 1976. godine.

Kineska misija “Čang'e 4” analiziraće tlo i mjeriti temperature kako bi došla do novih saznanja o kataklizmičkom sudaru iz kojeg je nastao Mjesec kako bi otkrila porijeklo vode koje ima neočekivano mnogo u tlu našeg prirodnog satelita.

Prema informacijama Sinhue, kineske državne novinske agencije, sonda je na Mjesec ponijela malu biljku Arabidopsis, za koju se očekuje da će izrasti u prvi cvijet na Mjesecu. U sondi se nalaze i voćne mušice i kvasci.

Proučavaće i krater

Modul “Čang'e-4” proučavaće krater Von Karman, koji se nalazi unutar bazena Južni pol - Aitken, za koji se smatra da je nastao prilikom snažnog udara nekog drugog nebeskog tijela u površinu Mjeseca.

S obzirom na to da je sletjela u krater Von Karman, sonda će moći da proučava mjesto na kojem je veliki asteroid, prečnika većeg od 500 kilometara, udario u površinu Mjeseca i stvorio bazen SPA.

Udarac je bio toliko jak da je vjerovatno probio spoljašnji dio kore Mjeseca, a sonda bi mogla da prikupi uzorke koji bi mogli naučnicima da daju odgovore i omoguće bolji uvid u unutrašnju strukturu i istoriju nastanka Zemljinog prirodnog satelita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana