Реуф Бајровић стоји иза пропаганде о српским паравојним јединицама?

РТРС
Реуф Бајровић стоји иза пропаганде о српским паравојним јединицама?

Реуф Бајровић, бх. политичар и лобиста у Америци, једини је, осим министра Драгана Мектића, потврдио причу "Журнала" о паравојној јединици у Српској. Био је и једини саговорник Гардијану за чланак који су касније пренијели свјетски медији. Вјерује се и да стоји иза читавог пропагандног пројетка, о којем смо извјештавли и претходна два дана.

"СДС је можда странка која стоји иза геноцида у Сребреници, али за потребе удаљавања БиХ од Русије и они могу да послуже", рекао је сарајевски лобиста Реуф Бајровић у Вашингтону 2014. у серији гостовања и навео да је Додик најближи Путинов савезник на Балкану, која се опасно мијеша у економију и политику БиХ и да Запад, ако не жели украјински сценарио, мора подржати СДС.

"Ово становиште је доста контроверзно, али америчка Влада и Европска Унија би требало да подрже било коју странку из Републике Српске, која ће дозволити да БиХ уђе у НАТО. Мислим да би СДС требао бити укључен у то. Тачно је да је та странка у суштини организовала геноцид, иако је сада води друга екипа, али с обзиром у ком правцу Додик иде у посљедњих шест, седам година, чак је и СДС постао прихватљива опција", наводи Бајровић.

Четири године касније, Бајровић, новинар Журнала, и СДС-ов министар безбједности Драган Мектић, знао он то или не, у истом су пројекту ширења пропаганде о паравојним јединицама повезаним са руским Ноћним вуковима и обученим у руском центру у Нишу. А српски представник у институцијама у Сарајеву, први пут постаје, како се отело Насеру Орићу, "наш" министар.

"...зато што су ових дана била препуцавања између представника СНСД-а и СДС-а, односно Милорада Додика и нашег министра сигурности Драгана Мектића...", рекао је Орић.

Свако стављање Републике Српске у сукоб Русије и Запада је штетно и тога су били свјесни бошњачки лобисти, кажу аналитичари. Зато је спин пажљиво испланиран да у себи има и у руски фактор. Штету, међутим коју су српски представници планирали да нанесу предсједнику Републике Српске, није нанесена Додику, већ Републици Српској.

"Поједини попут Мектића су ишли толико далеко да су правдали њихову лаж.. и постају сарадници лобиста. надам се да су грађани тога свјесни", истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Чланак о српско-руској паравојној формацији био је јефтин, али ефектан спин, и ниједан деманти не може поправити штету која је учињена, рекао је Анђелковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана