Република Српска добила Владу, Вишковић премијер

В. Кулага,Срна фото: В. Стојаковић
Република Српска добила Владу, Вишковић премијер

Бањалука - Народна скупштине Републике Српске ноћас је на посебној сједници у Бањалуци изабрала Владу Републике Српске, чији ће предсједник у наредном четворогодишњем мандату бити Радован Вишковић.

За министра финансија Републике Српске изабрана је Зора Видовић /СНСД/, за министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић /СНСД/, за министра министра правде Антон Касиповић /СНСД/, а за министра унутрашњих послова Драган Лукач /СНСД/.

Министар здравља и социјалне заштите Српске у наредном четворогодишњем периоду биће Ален Шеранић /СНСД/, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић /СНСД/, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић /СНСД/, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић /СНСД/.

За министра енергетике и рударства изабран је Петар Ђокић /СП/, за министра управе и локалне самоуправе Лејла Решић /ДНС/, а за министра саобраћаја и веза Неђо Трнинић /ДНС/.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите биће Душко Милуновић /СП/, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић /СП/, а министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић /НДП/.

На посебној сједници Народне скупштине за министра просвјете и културе изабрана је Наталија Тривић /Уједињена Српска/, а за министра трговине и туризма Драгица Ковач /ДЕМОС/.

За избор Радована Вишковића за премијера Српске гласала су 54 посланика, против је било њих девет, док су четири била суздржана.

За избор министара у Влади Српске гласало је 54 посланика Народне скупштине, 13 је било против, а два посланика су била суздржана.

Након што су изабрани, премијер и министри положили су и потписали у парламенту свечану заклетву, а том чину присуствовали су и предсједник Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић честитао је Вишковићу и министрима и вечерас окончао посебну сједницу.

Нова Влада наставља борбу за јачу Српску

Нови сазив Владе Републике Српске наставиће са спровођењем реформи за јачање привреде и подизање животног стандарда грађана, а нико од нових министара неће бити заштићен и само ће их стручност, рад и дисциплина моћи задржати у фотељама до краја мандата. 

То је, између осталог, поручио јуче предсједник Владе Српске Радован Вишковић који је на другој посебној сједници Народне скупштине објелоданио детаље програма Влада за мандатни период 2018 - 2022. те представио кандидате за нове министре који ће бити дио његов кабинета, као новог премијера Српске.

Вишковић је посјетио да ће у његовом кабинету бити министри из шест политичких странака.

- Нико неће бити заштићен од нерада. Тражићемо рад и одговорност. Све што је уврштено у експозе треба да буде реализовано, али и више од тога јер је ово оквирни материјал око кога ће се окупити нова влада. Нема повлашћених, амнестираних и само они који буду спремни на рад и одговорност могу да рачунају да су министри наредне четири године - казао је Вишковић и додао да СНСД има највећу одговорност у новом сазиву извршне власти.

Образлажући програм рада Владе у наредне четири године, казао је да заједнички циљ и задатак јака, стабилна и просперитетна Српска, истичући да су резултати претходног сазива извршне власти добра основа за напредак и развој.

Заштита људских права и безбједност грађана биће, како је рекао, приоритет у свим политикама, а с посебном пажњом односиће се према рањивим категоријама. Ради смањења сиве економије план је да буде успостављен ефикаснији систем фискализације, пред реорганизацијом су и јавна предузећа с циљем остваривања адекватне добити и опстанка, а на помолу је и закон о подстицајима и креирање регистра подстицаја те раст плата у Републици Српској.

- “Електропривреда РС” мора да оптимизира радне процесе те унутрашњу организацију, прилагођену отвореној конкуренцији на слободном тржишту електричне енергије. То ће бити приоритет у наредном периоду - наведено је експозеу који је два и по сата читао пред посланицима.

Кључни проблем у здравству је, како је казао Вишковић, фискално прегломазан и нереформисан систем, те нагласио да ће се неизмирене обавезе поново наћи под лупом, док је јавни сектор на корак до регистра запослених, укључујући и здравствени сектор, ради транспарентнијег коришћења новца.  

- Покренућемо поново програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у РС - нагласио је Вишковић.

Говорећи о политичким циљевима, у врху приоритета је анализа и ревизија пренесених надлежности са РС, уз нагласак да је намјера Српске да у потпуности поштује слово Дејтона.

- Бићемо посвећени враћању надлежности које су пренијете на ниво БиХ правним насиљем високих представника. Преиспитаћемо власништво над институцијама на нивоу БиХ које су основане средствима Републике Српске - навео је Вишковић.

Нагласио је да Канцеларија високог представника у БиХ треба да буде угашена и да стране судије оду из Уставног суда БиХ. Када је ријеч о питању евентуалног чланства у НАТО, и нова Влада ће се, навео је, искључиво кретати у оквирима које је дефинисала Народна скупштина РС, а то је војна неутралност, а народ у Српској путем референдума треба да се изјасни у вези са питањем чланства БиХ у том војном савезу. РС, казао је, жели европски пут, али ни у којем случају не умањује значај и квалитет односа које РС има с другим партнерима, гдје је рекао да посебно мјесто заузима Русија. Као битног партнера за РС навео је и Кину, а неспорна је сарадња са Србијом.

- Нова Влада ће штитити стечена права свих категорија друштва, а стално ћемо радити на обезбјеђењу услова за повећање обима права. Влада и сви који раде у администрацији мораће да схвате да су искључиви сервис грађана РС и њене привреде. Спремни смо да се носимо са изазовима и имамо јасну визију куда идемо у наредном периоду - закључио је Вишковић.

Посланик Социјалистичке партије Горан Селак рекао је претходно да су у експозеу мандатара за састав нове владе Републике Српске понуђена квалитетна рјешења и да је похвално што ће у Вишковићевој влади радити велики број министара који спадају у категорију младих.

Посланик СНСД-а Огњен Жмирић је, одговарајући на оптужбе опозиције о раду претходне владе, рекао да гласови грађана на протеклим изборима најбоље свједоче о њеним резултатима и раду бившег премијера Жељке Цвијановић.

Посланик ДНС-а Милан Радовић рекао је, током посланичке расправе на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о експозеу мандатара за састав нове владе Српске Радована Вишковића, да је његов програм одличан оквир за републичку економску политику у наредном периоду.

“Та политика ће бити темељна на бази онога што се у њој налази”, рекао је Радовић.

Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић пожелио је успјешан мандат премијеру и будућој влади, изразивши наду да ће министри радити одговорно и да ће њихов останак на функцијама зависити од постигнутих резултата.

“Пред нама је велики посао и можемо учинити много ако се, између осталог, фокусирамо на развој, омогућимо што више запослених и да администрација буде што јефтинија”, рекао је Чавић.

Он је нагласио да је у циљу напретка привреде и развоја Српске потребна свеобухватна пореска реформа, као и да се успостави диференцирана стопа ПДВ-а и обезбиједи владавина права.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало рекао је да ће ова опозициона странка подржати сва добра рјешења будуће владе у циљу бољег живота свих грађана, а критиковати лоша, нудећи своје идеје, иницијативе и приједлоге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана