Rekorderi ulovili četvrti mandat

Darko Momić
Rekorderi ulovili četvrti mandat

BANjALUKA - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Višković, njegove kolege Obren Marković i Radovan Vuković, kao i šefica poslanika DNS-a Spomenka Stevanović osvojili su četvrti uzastopni mandat u republičkom parlamentu.

Pored njih, i lider SRS-a RS Milanko Mihajlica osvojio je četvrti, samo ne uzastopni mandat, ali je kao i njih četvoro do sada proveo punih 12 godina u republičkom parlamentu. To nije pošlo za rukom Vesni Jungić iz SNSD-a i Slavku Dunjiću iz Ujedinjene Srpske, koji nisu dobili povjerenje birača za još četiri godine u NSRS.

Lider PDP-a Branislav Borenović osvojio je četvrti uzastopni poslanički mandat, samo što je promijenio klupe, pa će poslije 12 godina u NSRS u naredne četiri sjediti u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Jedan od najiskusnijih parlamentaraca, SNSD-ov Radovan Vuković iz Bileće, ujedno će biti i najstariji poslanik u novom sazivu i predsjedavaće konstitutivnoj sjednici NSRS.

- Vjerujte da od vas čujem da ću biti najstariji poslanik. To je čast, ali svakako i obaveza. Drago mi je što će u novom sazivu biti mlađih kolega kojima ću moći da prenesem neka svoja iskustva. Što se tiče novog mandata, počastvovan sam i podrškom birača i povjerenjem koje mi je ponovo dala moja stranka - kaže Vuković.

Milanko Mihajlica bio je poslanik od 2002. do 2010. godine, pa opet od 2014. godine do ovih izbora, ali bi ponovo trebao u Skupštinu preko kompenzacione liste, jer je treći na listi SDS-SRSRS-SRS.

- Treba sačekati konačne rezultate, ali ako ponovo osvojim poslanički mandat, zalagaću se za one politike za koje sam se i do sada zalagao potpuno javno i otvoreno - kaže Mihajlica.

Ipak, apsolutni rekorder po poslaničkom stažu je SNSD-ov Lazar Prodanović. On je prvi put ušao u poslaničke klupe na prvim poslijeratnim izborima 1996. godine i od tada je samo od 1998. do 2000. godine bio izvan poslaničkih klupa. U NSRS se vratio 2000. godine i bio do 2006. kada je zasjeo u klupe Parlamenta BiH, koje od tada nije napustio, a 7. oktobra je prema dosadašnjim rezultatima osvojio i četvrti uzastopni poslanički mandat.

On kaže da bi prema do sada prebrojanim glasovima i sa podrškom više od 22.000 birača trebalo da osvoji drugi direktni mandat za SNSD u izbornoj jedinici tri.

  • U politiku i u parlamentarne klupe NSRS ušao sam 1996. godine sa motivom i ciljem da dam doprinos poboljšanju ukupnog stanja u Republici Srpskoj. To mi je i dalje motiv za bavljenje politikom, a kako to radim, najbolje pokazuju građani i moji sugrađani koji mi iz izbornog ciklusa u izborni ciklus daju povjerenje - kaže Prodanović.

Kalabić

U poslaničkim klupama više neće sjediti Drago Kalabić, koji iza sebe ima 18 godina poslaničkog staža i odmah je iza Lazara Prodanovića po vremenu provedenom u skupštinskim klupama. Od toga je od 1998. do 2006. godine proveo u Narodnoj skupštini RS kao poslanik DNS-a, a potom isto toliko godina, ali kao šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Poslije lokalnih izbora 2016. godine sjeo je u klupe NSRS umjesto stranačkog kolege Milana Kovača, koji je izabran za načelnika Šipova. Kalabić na proteklim izborima nije bio kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana