Рекордери уловили четврти мандат

Дарко Момић
Рекордери уловили четврти мандат

БАЊАЛУКА - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Радован Вишковић, његове колеге Обрен Марковић и Радован Вуковић, као и шефица посланика ДНС-а Споменка Стевановић освојили су четврти узастопни мандат у републичком парламенту.

Поред њих, и лидер СРС-а РС Миланко Михајлица освојио је четврти, само не узастопни мандат, али је као и њих четворо до сада провео пуних 12 година у републичком парламенту. То није пошло за руком Весни Јунгић из СНСД-а и Славку Дуњићу из Уједињене Српске, који нису добили повјерење бирача за још четири године у НСРС.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић освојио је четврти узастопни посланички мандат, само што је промијенио клупе, па ће послије 12 година у НСРС у наредне четири сједити у Представничком дому Парламента БиХ.

Један од најискуснијих парламентараца, СНСД-ов Радован Вуковић из Билеће, уједно ће бити и најстарији посланик у новом сазиву и предсједаваће конститутивној сједници НСРС.

- Вјерујте да од вас чујем да ћу бити најстарији посланик. То је част, али свакако и обавеза. Драго ми је што ће у новом сазиву бити млађих колега којима ћу моћи да пренесем нека своја искуства. Што се тиче новог мандата, почаствован сам и подршком бирача и повјерењем које ми је поново дала моја странка - каже Вуковић.

Миланко Михајлица био је посланик од 2002. до 2010. године, па опет од 2014. године до ових избора, али би поново требао у Скупштину преко компензационе листе, јер је трећи на листи СДС-СРСРС-СРС.

- Треба сачекати коначне резултате, али ако поново освојим посланички мандат, залагаћу се за оне политике за које сам се и до сада залагао потпуно јавно и отворено - каже Михајлица.

Ипак, апсолутни рекордер по посланичком стажу је СНСД-ов Лазар Продановић. Он је први пут ушао у посланичке клупе на првим послијератним изборима 1996. године и од тада је само од 1998. до 2000. године био изван посланичких клупа. У НСРС се вратио 2000. године и био до 2006. када је засјео у клупе Парламента БиХ, које од тада није напустио, а 7. октобра је према досадашњим резултатима освојио и четврти узастопни посланички мандат.

Он каже да би према до сада пребројаним гласовима и са подршком више од 22.000 бирача требало да освоји други директни мандат за СНСД у изборној јединици три.

  • У политику и у парламентарне клупе НСРС ушао сам 1996. године са мотивом и циљем да дам допринос побољшању укупног стања у Републици Српској. То ми је и даље мотив за бављење политиком, а како то радим, најбоље показују грађани и моји суграђани који ми из изборног циклуса у изборни циклус дају повјерење - каже Продановић.

Калабић

У посланичким клупама више неће сједити Драго Калабић, који иза себе има 18 година посланичког стажа и одмах је иза Лазара Продановића по времену проведеном у скупштинским клупама. Од тога је од 1998. до 2006. године провео у Народној скупштини РС као посланик ДНС-а, а потом исто толико година, али као шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ. Послије локалних избора 2016. године сјео је у клупе НСРС умјесто страначког колеге Милана Ковача, који је изабран за начелника Шипова. Калабић на протеклим изборима није био кандидат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана