Realizovati zaključke o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Srna
Realizovati zaključke o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Sarajevo - Ministarstvo inostranih poslova BiH pripremiće objedinjenu informaciju s ciljem realizacije ranije donesenih zaključaka u vezi sa namjerom Hrvatske da izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora na području opštine Dvor na granica sa BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Informacija će uključivati i informacije Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH i Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada.


Savjet ministara razmotrio je danas Informaciju sa zajedničke sjednice sa hrvatskom Vladom, održanom početkom jula prošle godine, o razgovorima u vezi sa namjerama Hrvatske da izgradi ovo skladište i odlagalište radioaktivnog otpada.

Na zajedničkoj sjednici zaključeno je da su Savjet ministara i Vlada Hrvatske saglasni da se preduzmu sve aktivnosti kako bi to pitanje bilo riješeno u skladu s važećim konvencijama i standardima struke.

Savjet ministara je tom prilikom, pozivajući se na Rezoluciju Parlamentarne skupštine BiH iz maja 2016. godine, istakao da ima poseban interes zaštititi vazduh, zemljište, vode i prirodna dobra koja se nalaze u neposrednoj blizini Trgovske gore u vezi s pitanjem skladištenja i odlaganja nuklearnog otpada.

U slučaju nepreduzimanja zajedničkih aktivnosti s tačno utvrđenim zadacima i rokovima za njihovo izvršenje biće pokrenuti mehanizmi Konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu preko granica zemalja /Espoo/, kao i drugi mehanizmi po pravilima i normama međunarodnog prava, ističe se u saopštenju.

Savjet ministara donio je odluku o kupovini objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, površine 1.221 kvadratnih metara, koji će koštati 2.999.631 KM.

U tom objektu biće smještene sve institucije BiH sa sjedištem u Istočnom Sarajevu. Plaćanje će biti realizovano u dva dijela, i to dva miliona KM u ovoj i 999.631 KM u 2019. godini.

Na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH donesena je i odluka o kupovini objekta za smještaj institucija BiH u Mostaru, nakon što je Savjet ministara upoznat o izvještaju o sprovođenju postupka kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija BiH u ovom gradu.

Riječ je o objektu površine 1.257 metara kvadratnih po cijeni 3,6 miliona KM za potrebe Agencije za istrage i zaštitu u Mostaru.

Savjet ministara produžio je upotrebu Evropskog hitnog putnog lista za povratak /EU-Laissez Passer/, koji izdaju nadležna tijela Njemačke, a koji će važiti za državljane BiH prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u BiH do 30. juna 2019. godine.

Ovaj zaključak je donesen nakon što se Savjet ministara upoznao o informaciji Ministarstva bezbjednosti u kojoj se navodi da je od decembra 2015. do 11. maja ove godine vraćeno 1.025 državljana BiH od 2.114, koliko je najavljeno za povratak iz ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana