Реализовати закључке о одлагању нуклеарног отпада на Трговској гори

Срна
Реализовати закључке о одлагању нуклеарног отпада на Трговској гори

Сарајево - Министарство иностраних послова БиХ припремиће обједињену информацију с циљем реализације раније донесених закључака у вези са намјером Хрватске да изгради складиште и одлагалиште радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора на подручју општине Двор на граница са БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Информација ће укључивати и информације Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ и Радне групе за праћење стања и активности у вези с могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада.


Савјет министара размотрио је данас Информацију са заједничке сједнице са хрватском Владом, одржаном почетком јула прошле године, о разговорима у вези са намјерама Хрватске да изгради ово складиште и одлагалиште радиоактивног отпада.

На заједничкој сједници закључено је да су Савјет министара и Влада Хрватске сагласни да се предузму све активности како би то питање било ријешено у складу с важећим конвенцијама и стандардима струке.

Савјет министара је том приликом, позивајући се на Резолуцију Парламентарне скупштине БиХ из маја 2016. године, истакао да има посебан интерес заштитити ваздух, земљиште, воде и природна добра која се налазе у непосредној близини Трговске горе у вези с питањем складиштења и одлагања нуклеарног отпада.

У случају непредузимања заједничких активности с тачно утврђеним задацима и роковима за њихово извршење биће покренути механизми Конвенције о процјени утицаја на животну средину преко граница земаља /Еспоо/, као и други механизми по правилима и нормама међународног права, истиче се у саопштењу.

Савјет министара донио је одлуку о куповини објекта за смјештај институција БиХ у Источном Сарајеву, површине 1.221 квадратних метара, који ће коштати 2.999.631 КМ.

У том објекту биће смјештене све институције БиХ са сједиштем у Источном Сарајеву. Плаћање ће бити реализовано у два дијела, и то два милиона КМ у овој и 999.631 КМ у 2019. години.

На приједлог Службе за заједничке послове институција БиХ донесена је и одлука о куповини објекта за смјештај институција БиХ у Мостару, након што је Савјет министара упознат о извјештају о спровођењу поступка куповине/набавке објекта за смјештај институција БиХ у овом граду.

Ријеч је о објекту површине 1.257 метара квадратних по цијени 3,6 милиона КМ за потребе Агенције за истраге и заштиту у Мостару.

Савјет министара продужио је употребу Европског хитног путног листа за повратак /ЕУ-Лаиссез Пассер/, који издају надлежна тијела Њемачке, а који ће важити за држављане БиХ приликом њиховог повратка/депортације/протјеривања у БиХ до 30. јуна 2019. године.

Овај закључак је донесен након што се Савјет министара упознао о информацији Министарства безбједности у којој се наводи да је од децембра 2015. до 11. маја ове године враћено 1.025 држављана БиХ од 2.114, колико је најављено за повратак из ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана