Različiti odgovori putuju u Brisel

RTRS
Različiti odgovori putuju u Brisel

Jedno pitanje, dva odgovora i najmanje tri moguća ishoda! To je bh. "specifičnost" na evropskom putu! Naime, prema aktuelnom stanju, Bosna i Hercegovina će u Brisel slati dualne odgovore na pitanja iz Upitnika, koja proizilaze iz broja stanovnika. I to podatke Zavoda za statistiku Republike Srpske i Agencije za statistiku BiH.

A sve je i počelo od Brisela odnosno Eurostata, koji je priznao rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, iako su oni po metodologiji obrade i procentu greške značajno odstupali od evropskih standarda.

Dirigovani popisni inženjering, sada već davne 2013. godine, "natjerao" je naturalizovane Šveđane, Norvežane, Nijemce...da baš u prvoj polovini oktobra, koriste godišnji odmor. Da organizovano, autobusima pristižu u BiH ili da virtuelno, bar dan ili dva – dok popisivači posao u ulici ili naselju ne završe, u jednosobnom stanu "živi" i do 30 članova domaćinstva. Ili da u BiH prespavaju, a svakodnevno "skoknu" do Skandinavije na posao odnosno u školu! I još dok je takav "popis" trajao, briselski statističari upozoravali su da će rezultati biti "frizirani". No naprasno su se predomislili! Nakon trogodišnje agonije zbrajanja i čak pet različitih metodologija obrade podataka, a sve su bile usklađene sa "međunarodnim standardima", odlučili su se da prihvate šestu, koju je nakon višečasovnog saslušanja u bh. Tužilaštvu, osmislio i sam sa sobom "usvajao" direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić. Odlučili su briselski statističari i da "maksuz" za BiH pomjere visinu dozvoljene statističke greške u zbrajanju – da među stalne bh. stanovnike smjeste i oko 196.000 "dopisanih" i prepopisanih.

"Naravno ako bi rezultati bili bolji ukoliko bismo imali tri odsto, bilo bi bolje, ali ni 4,6 odsto nije nikakav problem", rekao je šef Eurostata Piter Everset.

Ispostavilo se ipak, da jeste! Kada su u Upitniku Evropske komisije, na red za odgovore, stigla socio-ekonomska pitanja – popisni plagijat je ponovo aktuelizovan!

"Šef Eurostata kaže jeste da postoji greška od 4,6% što je tih 196.000. ali to se može tolerisati. On nije rekao istinu. Prag tolerancije za Eurostat za popis stanovništva je tri odsto, a ne 4,6%", naglasio je politički analitičar Žarko Papić.

U međuvremenu, i Republika Srpska je objavila rezultate – iz iste popisne građe! Ispostavilo se da je od 196.000 prepopisanih stanovnika, za njih 58.000 Srpska je virtuelno mjesto prebivališta! I upravo zbog toga, srpski pregovarači u mehanizmu koordinacije bili su istrajni – u Brisel će parametri izvedeni iz obje statističke evidencije.

"Prethodno smo razgovarali sa ljudima iz Evropske komisije, s obzirom na to da postoji nekoliko odgovora gdje ćemo morati da šaljemo priloge različitih nivoa vlasti, odnosno institucija, budući da nismo bili u prilici da uejdnačimo odgovor. Ono što smo dobili kao povratnu informaciju iz EU jeste bilo da pošaljemo priloge", istakla je predsjednica lade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dva rezultata – jednog popisa, kao bumerang Briselu i šamar ovdašnjim statističarima! Političko Sarajevo je na nogama! Pod plaštom zaštite prava onih kojima je BiH odavno postala samo privremeno svratište na proputovanjima, ponovo politizacija! I artiljerijski napadi na neistomišljenike. "Boli" samoproglašene sarajevske vrhovne tumače svega i svačega, što će popisni plagijat ipak biti "prikazan" u Briselu, što će put Brisela i podaci iz Banjaluke, a Sarajevo se svojski trudilo da ih zatomi!

"Upitnik Evropske komisije ne služi za mirenja suprotstavljenih stavova. Njegova svrha je rečeno medicinskim riječnikom da otkrije i zdrava tkiva i upalne procese u integraciji u EU", poručila je portparolka Direkcije za evropske integracije Marina Kavaz-Siručić.

"Upalni procesi" nisu izliječeni u još nekolicini oblasti – prije svih pitanje vojne neutralnosti što je stav Srpske ili članstva u Nato što gorljivo zagovara Federacija. U nadmudrivanju i popunjavanju Briselskog upitnika Bih je ponijela neslavnu štafetu dugotrajnosti – potrošila je cijelu godinu! I još se ne zna kada će objedinjeni odgovori put Brisela.

"Izgleda da ćemo mi u Brisel slati par kamiona umirujućih sredstava, tableta, da jednostavno ljudi na polude. Da oni u Briselu ne polude od toga šta im ovi naši rade", dodao je Papić-

A šta će nakon što ispije bh. pilule, Brisel da uradi!? Kada je o popisu riječ – najmanje tri su mogućnosti - da prihvati odgovore iz "friziranih" sarajevskih rezultata popisa, jer u mešetarenju su i sami učestvovali, da se odluči za statističke pokazatelje iz Srpske, što je manje vjerovatno jer bi onda nedostajali podaci o ostatku BiH, ili da sroči nova, dodatna pitanja na istu temu! Šta god da uslijedi – dokazaće Sarajevo Briselu da ni računati "ne zna"!?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana