Различити одговори путују у Брисел

РТРС
Различити одговори путују у Брисел

Једно питање, два одговора и најмање три могућа исхода! То је бх. "специфичност" на европском путу! Наиме, према актуелном стању, Босна и Херцеговина ће у Брисел слати дуалне одговоре на питања из Упитника, која произилазе из броја становника. И то податке Завода за статистику Републике Српске и Агенције за статистику БиХ.

А све је и почело од Брисела односно Еуростата, који је признао резултате пописа становништва из 2013. године, иако су они по методологији обраде и проценту грешке значајно одступали од европских стандарда.

Дириговани пописни инжењеринг, сада већ давне 2013. године, "натјерао" је натурализоване Швеђане, Норвежане, Нијемце...да баш у првој половини октобра, користе годишњи одмор. Да организовано, аутобусима пристижу у БиХ или да виртуелно, бар дан или два – док пописивачи посао у улици или насељу не заврше, у једнособном стану "живи" и до 30 чланова домаћинства. Или да у БиХ преспавају, а свакодневно "скокну" до Скандинавије на посао односно у школу! И још док је такав "попис" трајао, бриселски статистичари упозоравали су да ће резултати бити "фризирани". Но напрасно су се предомислили! Након трогодишње агоније збрајања и чак пет различитих методологија обраде података, а све су биле усклађене са "међународним стандардима", одлучили су се да прихвате шесту, коју је након вишечасовног саслушања у бх. Тужилаштву, осмислио и сам са собом "усвајао" директор Агенције за статистику Велимир Јукић. Одлучили су бриселски статистичари и да "максуз" за БиХ помјере висину дозвољене статистичке грешке у збрајању – да међу сталне бх. становнике смјесте и око 196.000 "дописаних" и препописаних.

"Наравно ако би резултати били бољи уколико бисмо имали три одсто, било би боље, али ни 4,6 одсто није никакав проблем", рекао је шеф Еуростата Питер Еверсет.

Испоставило се ипак, да јесте! Када су у Упитнику Европске комисије, на ред за одговоре, стигла социо-економска питања – пописни плагијат је поново актуелизован!

"Шеф Еуростата каже јесте да постоји грешка од 4,6% што је тих 196.000. али то се може толерисати. Он није рекао истину. Праг толеранције за Еуростат за попис становништва је три одсто, а не 4,6%", нагласио је политички аналитичар Жарко Папић.

У међувремену, и Република Српска је објавила резултате – из исте пописне грађе! Испоставило се да је од 196.000 препописаних становника, за њих 58.000 Српска је виртуелно мјесто пребивалишта! И управо због тога, српски преговарачи у механизму координације били су истрајни – у Брисел ће параметри изведени из обје статистичке евиденције.

"Претходно смо разговарали са људима из Европске комисије, с обзиром на то да постоји неколико одговора гдје ћемо морати да шаљемо прилоге различитих нивоа власти, односно институција, будући да нисмо били у прилици да уејдначимо одговор. Оно што смо добили као повратну информацију из ЕУ јесте било да пошаљемо прилоге", истакла је предсједница ладе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Два резултата – једног пописа, као бумеранг Бриселу и шамар овдашњим статистичарима! Политичко Сарајево је на ногама! Под плаштом заштите права оних којима је БиХ одавно постала само привремено свратиште на пропутовањима, поново политизација! И артиљеријски напади на неистомишљенике. "Боли" самопроглашене сарајевске врховне тумаче свега и свачега, што ће пописни плагијат ипак бити "приказан" у Бриселу, што ће пут Брисела и подаци из Бањалуке, а Сарајево се својски трудило да их затоми!

"Упитник Европске комисије не служи за мирења супротстављених ставова. Његова сврха је речено медицинским ријечником да открије и здрава ткива и упалне процесе у интеграцији у ЕУ", поручила је портпаролка Дирекције за европске интеграције Марина Каваз-Сиручић.

"Упални процеси" нису излијечени у још неколицини области – прије свих питање војне неутралности што је став Српске или чланства у Нато што горљиво заговара Федерација. У надмудривању и попуњавању Бриселског упитника Бих је понијела неславну штафету дуготрајности – потрошила је цијелу годину! И још се не зна када ће обједињени одговори пут Брисела.

"Изгледа да ћемо ми у Брисел слати пар камиона умирујућих средстава, таблета, да једноставно људи на полуде. Да они у Бриселу не полуде од тога шта им ови наши раде", додао је Папић-

А шта ће након што испије бх. пилуле, Брисел да уради!? Када је о попису ријеч – најмање три су могућности - да прихвати одговоре из "фризираних" сарајевских резултата пописа, јер у мешетарењу су и сами учествовали, да се одлучи за статистичке показатеље из Српске, што је мање вјероватно јер би онда недостајали подаци о остатку БиХ, или да срочи нова, додатна питања на исту тему! Шта год да услиједи – доказаће Сарајево Бриселу да ни рачунати "не зна"!?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана