Расподјела ресора у Савјету министара: Стварност једно, жеље друго

Срна
Расподјела ресора у Савјету министара: Стварност једно, жеље друго

Сарајево - Чини се да ће прерасподјела ресора у Савјету министара БиХ бити камен спотицања јер сви имају своје жеље и очекивања, тако да ће већ наредне седмице на састанку делегација СНСД-а, СДА и ХДЗ БиХ на столу бити приједлози ресора које која странка жели.

Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, већ је изнио списак својих жеља, казавши да странке окупљене око Хрватског народног сабора (ХНС) желе министарства финансија, вањских послова и правде. Истакао је да  ће инсистирати на министарствима финансија и вањских послова, али да очекује да странке окупљене око ХНС-а добију и правду.

“Морамо задржати позицију министра вањских послова која нам омогућава колико-толико да судјелујемо у вањској политици БиХ. Уз то, припадају нам три или четири замјеничка мјеста у министарствима, али то је сада ствар договора с партнерима. У почетку све стране изнесу сличне захтјеве, па онда покушавамо то усклађивати по неким правилима, али вјерујем да то неће бити препрека за успоставу власти ако се договоримо о другим стварима које тренутно дефинирамо у овој краткој изјави”,  казао је Човић за “Вечерњи лист”.

Међутим, биће тешко да се остваре Човићеве жеље с обзиром на то да је и СДА изразила жељу да јој припадне ресор финансија, а чини се да, како незванично “Независне” сазнају, и СНСД се бави мишљу да им припадне ресор вањских послова.

Раније је “Независним” Халид Гењац, генерални секретар СДА, рекао да ова странка жели  ресор финансија, па је стога неизвјесно како ће се договорити с обзиром на то да се СДА већ раније жалила да Хрвати држе сектор финансија у потпуности, јер ХДЗ БиХ има свог човјека у УО УИО БиХ, Министарству финансија ФБиХ и Министарству финансија и трезора БиХ.

Извор “Независних” каже да СДА инсистира и на ресору цивилних послова и безбједности поред финансија и да је немогуће да све то добију, ни СДА, а ни ХДЗ БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да се засад не може говорити о именима кандидата за позиције у власти на нивоу БиХ, укључујући и Савјет министара, али да ће српска групација коју предводи СНСД за предсједавајућег тог савјета предложити Зорана Тегелтију. Додик је рекао да је све остало ствар договора.

“Не можемо сада да говоримо о томе јер се није завршила ни расподјела ресора у самом Савјету министара. Неозбиљно је говорити о именима”, рекао је Додик.

Када је ријеч о његовој ранијој изјави да су урађене техничке формулације власти на нивоу БиХ и да ће то бити документ од једне и по странице, Додик је навео да ће се ту наћи основне ствари у вези са уставним поретком, Дејтонским споразумом, реформским процесима, евроинтеграцијама, борбом против криминала...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана