Распад извршне власти на нивоу БиХ

Жељка Домазет
Распад извршне власти на нивоу БиХ

Сарајево - Савјет министара у техничком мандату од јуче је и службено у блокади, а то су потврдили и поједини министри.

Министри из реда хрватског народа нису дошли на сједницу, па је тако агонија у функционисању извршне власти на нивоу БиХ у техничком мандату продужена.

Овај орган није одржао сједницу још од 4. априла. Министар спољне трговине и економских односа и замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић рекао је да је остало много обавеза које су пред овом институцијом.

- Мандати су без ограничења до момента док не буде успостављен нови сазив. Много је обавеза, много ствари које очекују грађани и привреда. Свако отежавање одржавања сједница негативно се одражава на економску, политичку и сваку другу слику у БиХ - казао је Шаровић.

Додао је да ће српски министри од предсједавајућег Савјета министара БиХ тражити да их на вријеме обавијести о сједницама како би биле отклоњене процедуралне мањкавости.

- Ми ћемо тражити да се примијене законске могућности и да обезбиједимо да Савјет министара функционише како бисмо елиминисали било какву намјерну опструкцију рада - рекао је Шаровић.

Тврди да је законодавац предвидио и овакве могућности и да се институције могу злоупотријебити, али да постоје модели и варијанте да буде омогућен рад Савјета министара док се не изабере нови сазив.

- Уколико не буде постигнут консензус, онда постоје законске основе да се обезбиједи рад. Закон је прописао да радимо док не буде изабран нови сазив. Не постоји технички мандат. То је одговорност свих нас. Због тога примамо плату - казао је Шаровић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић жестоко је критиковао ХДЗ БиХ и СНСД које је оптужио да блокирају функционисање Савјета министара БиХ и да не раде у интересу грађана. Подсјетио је да је било неколико покушаја да буде одржана сједница, али да се то није десило.

- То нису жељели министри из реда ХДЗ-а. Због тога није било могуће одржати ову сједницу. Кључна индиција која ме доводи до закључка да је ријеч о покушајима блокаде јесте најава Милорада Додика који је рекао да ће министри из реда Хрвата престати долазити на сједнице. То се у пракси и догађа - рекао је Мектић.

Паушалне оцјене

 

Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда изјавио је да је о свом недоласку на сједницу Савјета министара обавијестио предсједавајућег, поштујући закон и Пословник, указујући на обиман материјал и недовољно времена за припрему за сједницу.

- Можда постоје такви, али ја нисам министар који се може спремити за сједницу ако му се достави материјал са 72 тачке у року краћем од 24 часа, и то без комплетних мишљења надлежних институција - истакао је Беванда.

Коментаришући оптужбе Драгана Мектића да ХДЗ и СНСД заједнички опструишу рад Савјета министара, Беванда је рекао да није заинтересован ни за чије паушалне оцјене о блокадама и опструкцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана