Radukić glavni revizor, opozicija zaćutala u sali

Svjetlana Šurlan
Radukić glavni revizor, opozicija zaćutala u sali

Banjaluka - Narodna skupština RS izabrala je juče Jovu Radukića za glavnog revizora i Božanu Trninić za njegovog zamjenika, a zanimljivo je da se za raspravu o tim imenovanjima nije javio niko od opozicionih poslanika iako su mjesecima unazad isticali da su protiv i da će to sahraniti Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS.

Opozicija je u septembru i oktobru prošle godine zbog ostavke i razrješenja dotadašnjeg glavnog revizora Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića i nerazmatranja izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora, fizički i zviždanjem pokušala da blokira rad parlamenta. Poslanici opozicionih stranaka tvrdili su da će uraditi sve da spriječe imenovanje Radukića za glavnog revizora jer smatraju da će time Glavna služba za reviziju biti stavljena u službu vlasti. Na jučerašnjoj sjednici, kada je Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine predložila imenovanje revizora na period od sedam godina, niko od njih se međutim nije javio za raspravu.

Poslanici SDS-a i PDP-a kasnije su novinarima rekli da su bili protiv izbora Radukića, dok se NDP oglasio saopštenjem. Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je izbor Radukića sporan budući da je ranije bio pomoćnik ministra finansija RS.

- S druge strane, otišao je Šnjegota čiji izvještaj skupštinska većina nije htjela da usvoji. To pokazuje da vlastima nije stalo do promjene stanja u kojem se nalazi RS - rekao je Glamočak.

Na pitanje zašto nisu učestvovali u raspravi, Glamočak je rekao da je opozicija već rekla sve što je imala da kaže o revizorima.

- Ovdje je broj ruku neumoljiv, režim ima broj ruku i to je pokazao - rekao je Glamočak.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da ta stranka nije podržala izbor revizora, ne ulazeći u lične kvalifikacije predloženih kandidata.

- Sistem je danas poražen, pojedinci odlučuju o svemu i to nije dobra poruka za građane - istakao je Brčkalo.

NDP je saopštio da je imenovanjem revizora većina u parlamentu pokazala servilnost i izabrala najpodobnije, a ne najbolje kandidate.

- Prvi put u istoriji Glavne službe za reviziju javnog sektora izabrani su potpuno politički pouzdani stranački ljudi i time stavljena tačka na svaki njen objektivan i nepristrasan rad u budućnosti - naveli su u NDP-u.

Narodna skupštine RS juče je odbacila i interpelacije o stanju u javnim preduzećima, zdravstvu i penzijsko-invalidskoj zaštiti koje je predložila opozicije i opozicione zaključke kojima je traženo razrješenje rukovodilaca preduzeća i ustanova koji su loše radili.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da rasprava o interpelacijama nije donijela konstruktivne prijedloge za rješavanje bilo kojeg problema.

- Svako ima pravo na kritiku, ali treba konkretno da kaže šta nije dobro i da predloži rješenja. Poslije onoga što smo čuli u raspravi i vidjeli u zaključcima jasno je da interpelacije opoziciji služe samo kako bi iskoristili medijski prostor ponavljajući sve ono što su iznosili prethodnih mjeseci - rekao je Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da su interpelacije opoziciji poslužile za predizborno prepucavanje sa vlašću, a ne kao sredstvo za nuđenje alternativnih rješenja i boljeg koncepta upravljanja i kontrole u navedenim oblastima.

- Kriminal, korupcija, nepotizam i partijsko zapošljavanje daleko su izraženiji u institucijama BiH gdje su u vlasti stranke koje su opozicija u RS - istakao je Stevandić.

Glamočak je rekao da su na slabosti i probleme u javnim preduzećima ukazali i poslanici vladajuće koalicije, ali da su ipak glasali po naredbi stranačkih centara. Brčkalo je istakao da ima pozitivnih primjera upravljanja u ustanovama u zdravstvenom sektoru, ali da je mnogo više negativnih.

- Javna preduzeća su sva u većim ili manjim problemima. Mislili smo da će biti kažnjeni rukovodioci koji posluju nedomaćinski i nagrađeni oni koji dobro upravljaju, ali nismo dobili podršku za to - rekao je Brčkalo.

Sjednica Narodne skupštine, koja je završena juče, počela je 6. februara i najduža je u istoriji parlamenta RS. Trajala je 15 radnih dana i više od 130 časova. Iduća sjednica zakazana je za 27. mart.

Ostala imenovanja

Narodna skupština RS imenovala je juče za članove Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS Željka Slijepčevića, Slavicu Milikić, Bratoljuba Radulovića, Srđana Šuputa i Branislava Đuricu na mandat od pet godina. Miroslav Brčkalo je kazao da opozicija nije podržala tu odluku jer su to politički imenovana lica.

Jovanka Vuković izabrana je za zamjenika Ombudsmana za djecu RS na četvorogodišnji mandat.

Goran Raković i Marina Kremenović nisu izabrani za članove Komisije za žalbe, a podršku su im uskratili poslanici SP-a. Nedeljko Glamočak je rekao da je to znak da u vladajućoj koaliciji postoje "pukotine" u vezi sa kadrovskim rješenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana