Радмановић: Ускоро договор о формирању власти у БиХ

Срна
Радмановић: Ускоро договор о формирању власти у БиХ

Бањалука - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић очекује да ће договор о формирању власти на нивоу БиХ ускоро бити постигнут, јер је формиран Дом народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/.

Радмановић је навео да је више ствари условило “отезање” формирања власти, те да је једна од њих и услов да прво буде формирана власт у ФБиХ.

“Ту помало и има логике. Ми у Републици Српској смо завршили, те пожурујемо да се заврши на нивоу БиХ, а још није био направљен ни мали искорак када је ријеч о Федерацији. Чини нам се да се сад стварају услови да се то заврши”, рекао је Радмановић за РТРС.

Он је навео да СДА нема никаквих примједаба да предсједавајући Савјета министара буде Зоран Тегелтија, додајући да очекује да ће члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић гласати за њега.

Радмановић је истакао да било каква прича у вези са НАТО-ом не може бити предмет разговора коалиционих партнера, те да ако СДА инсистира на томе, онда нема Савјета министара.

“Ми смо од првог дана рекли да хоћемо власт у БиХ и да смо легитимни представници Републике Српске и српског народа, заједно са коалиционим партнерима, те да водимо БиХ на европском путу”, рекао је Радмановић, који је потпредсједник СНСД-а.

Он сматра да одређеном броју ратних лидера, који се појављују у политичким партијама, не одговара договор и нормализација ситуације, те да су то они који промовишу систем “један човјек-један глас”, а то је владавина једног народа над друга два.

Радмановић је рекао да је убијеђен да постоје снаге којима није одговарао разговор између СНСД-а и СДА на високом нивоу, те да су те снаге унутар СДА и дијелом из међународне заједнице којој не одговара да СНСД буде власт на нивоу БиХ.

Из тих кругова, додао је он, потпуно непотребно је стигло саопштење информативне службе СДА у којем је најављена иницијатива за промјену назива Републике Српске.

“Морали смо реаговати на то саопштење које је било потпуно антидејтонско и знамо да је тај потез направљен да не би дошло до формирања власти”, рекао је Радмановић.

Он каже да је потребно да се сви у БиХ више понашају у складу са Дејтонским споразумом и да је међународна заједница дужна да каже да је иницијатива о промјени назива Република Српска антидејтонска.

Радмановић сматра да је СНСД предводник нове политике, те да на то, осим што већ 10 година дјелује у оквиру Дејтонског споразума, указује и говор предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика који је одржао на отварању Европског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ/ у Сарајеву.

Он оцјењује да је Додиков говор био државнички, као што је било и његово држање упркос звиждању које је долазило из публике.

“Додик није реаговао на звиждуке, него се понашао државнички, као предсједавајући Предсједништва БиХ који зна да је то велики догађај за бољи поглед развијеног свијета према нама и за корак свих нас према том развијеном свијету”, рекао је Радмановић.

Он каже да не вјерује да су се ти звиждуци појавили спонтано, већ да је то морало бити организовано.

Говорећи о мигрантској кризи, Радмановић је напоменуо да СНСД у потпуности схвата величину овог проблема, те да је тако било и у претходне четири године.

“Наша је оцјена да је министар безбједности /у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић/ лоше радио. Не знамо шта ћемо од њега преузети и не очекујемо ништа, јер не знамо ни ко ће у том министарству сједити”, рекао је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана