Радмановић: Повод за долазак Лаврова у БиХ је Бањалука

Агенције
Радмановић: Повод за долазак Лаврова у БиХ је Бањалука

Бањалука - Повод за долазак министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова у БиХ је Бањалука, Република Српска и добар однос предсједника Српске Милорада Додика са руководством Русије која овом посјетом шаље поруку пријатељства, рекао је данас бивши члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.

Радмановић је истакао да је посјета Лаврова важна за цијели регион јер је он доајен свјетске дипломатије, а не само министар спољних послова Руске Федерације. 

Он је подсјетио да Лавров не долази често у земље региона и да је његов долазак у Бањалуку посебно важан за све у Републици Српској. 

“Посјета је важна и за БиХ, али је несумњиво да је његов долазак у Бањалуку повод за посјету БиХ. То сви могу једноставно да закључе. Не може министар иностраних послова да заобиђе Сарајево, јер је ријеч о БиХ као чланици УН, али повод за његов долазак јесте Бањалука, Српска и добар однос Додика са руководством Руске Федерације. Све што ми желимо у сарадњи са Руском Федерацијом они потврђују овом посјетом и шаљу поруку да смо ми прави пријатељи”, оцијенио је Радмановић за “РТРС”. 

Осврнувши се на забрану уласка у БиХ угледном руском писцу Захару Прилепину, због чега је била угрожена и посјета Лаврова, те реаговање члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића у том случају, Радмановић је рекао да није примијетио да је Иванић, не само у овом случају, него и иначе урадио било шта што је важно за Српску у односима у БиХ и у спољној политици. 

“Велика срамота за БиХ је да забрани улазак књижевнику, а посебно књижевнику који је топ личност у европској књижевности у овом моменту. То је посебна срамота за Србе који представљају Српску у институцијама БиХ, не само за Иванића него и за министра безбједности (Драгана Мектића) без којег забрана не би могла бити донесена”, рекао је Радмановић.

Према његовим ријечима, нормално је да руска дипломатија има примједбе у вези са тим и подсјетио да је руска Амбасада у БиХ тражила одговор, али да ништа нису добили. 

“У Сарајеву са страхом очекују шта ће рећи Лавров. Ако Руска Федерација признаје БиХ као чланицу УН и гарантује њен суверенитет онда БиХ мора да води рачуна о руским држављанима, а посебно о таквим личностима као што су истакнути књижевници. Представници Српске у Сарајеву нису урадили ништа да се ова срамотна прича не догоди”, истакао је Радмановић. 

Говорећи о односима БиХ и Руске Федерације, Радмановић је истакао да се бошњачки политичари понашају ирационално и не разумију укупна кретања у свијету и сарадњу Русије са њиховим великим пријатељима у арапском свијету и Турском. 

“Они се, благо речено, понашају одбојно према Руској Федерацији, што је непримјерено и недопустиво за малу државу каква је БиХ. То се мора мијењати, али видјећемо да ли се то мијења од данас јер је и посјета Лаврова прије девет година много тога мијењала и у БиХ и у међународним односима према БиХ. И сада се може очекивати нешто тако. Надам се да ће доћи памети у Сарајеву и да ће другачије посматрати ову ситуацију”, навео је Радмановић. 

Он је рекао да се Русија у региону може ослонити на Српску и Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана