Radmanović: BiH ne može priznati ministra zemlje kojoj ni pasoš ne priznajemo

Srna
Radmanović: BiH ne može priznati ministra zemlje kojoj ni pasoš ne priznajemo

Banjaluka - Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je danas Srni da ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak nije mogao da pozove na skup u Banjaluci ministra inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija jer tu "zemlju" njegova zemlja nije prznala.

"BiH nije priznala Kosovo i ne može priznati ministra inostranih poslova zemlje kojoj ni pasoš ne priznajemo, a kamo li ministra. Sve ostalo su tragična opravdanja ministra inostranih poslova BiH", naveo je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Pacoli je mogao doći u Banjaluku kao građanin Srbije sa pasošom Srbije.

"Crnatkove priče da (predsjednik Republike Srpske( Milorad Dodik poznaje Pacolija i izmišljanje raznih događaja o prošlosti samo su nevješto vađenje iz situacije koju je sam loše napravio", rekao je Radmanović.

On je podsjetio da je zbog predstavnika samoproglašenog Kosova 2013. godine otkazan predsjednički sastanak u okviru Procesa za saradnju u jugoističnoj Evropi čiji je domaćin bila Makedonija.

Radmanović je rekao da je taj skup otkazan jer je bila primjedba iz Srbije i iz BiH.

"Personalno sam imao primjedbu da (samoproglašeno) Kosovo ne može biti član Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi jer ga nema u statutu. Zato nije održan skup čiji je domaćin trebalo da bude predsjednik /Makedonije Đorđe/ Ivanov. Poslije toga 2014. godine održan je skup u Rumuniji kojem smo prisustvovali uz prihvatanje Srbije zbog čega je to prihvatila i BiH da se Kosovo pojavljuje sa zvjezdicom", rekao je Radmanović.

Predsjednik Srpske ,Milorad Dodik ,rekao je juče Srni da Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku, gdje ga je pozvao Crnadak kako bi se dodvorio zapadnim centrima moći.

Pacoli je na svom Tnjitter nalogu objavio da je, uprkos pozivu koji je dobio od ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, koji je domaćin neformalnog sastanka, otkazao učešće na sastanku u Banjaluci, zbog "prepreka" koje je stvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije demantovalo je da je dalo saglasnost da Pacoli prisustvuje neformalnom sastanku ministara inostranih poslova u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana