Radisav Mašić, načelnik opštine Foče: Očekujemo pomoć Srbije za vrtić, vodovod i školu

Srna
Radisav Mašić, načelnik opštine Foče: Očekujemo pomoć Srbije za vrtić, vodovod i školu

Foča - Opština Foča očekuje od Vlade Srbije pomoć u izgradnji dječijeg vrtića, obnovi vodovoda i rekonstrukciji Osnovne škole “Sveti Sava”, za šta je potrebno 3.000.000 KM, rekao je Srni načelnik opštine Radisav Mašić.

Mašić je podsjetio da je Vlada Srbije izdvojila pet miliona KM za projektovanje novog puta od Foče prema Tjentištu i za pripremu početka te investicije, koju će finansirati zajedno sa Vladom Srpske. “Osim toga, mi ćemo kao prioritete, za čiju realizaciju očekujemo i pomoć Vlade Srbije, kandidovati izgradnju vrtića koja je počela i za koju smo izdvojili 2,5 miliona KM, ali su nam potrebna sredstva za opremanje tog objekta i njegovo parterno uređenje”, naveo je Mašić.

On je dodao da je drugi projekat za koji će opština Foča konkurisati druga faza vodovoda, koja je takođe počela i obezbijeđena su sredstva za zamjenu sekundarne mreže i ugradnju 1.000 vodomjera.

“Ovim projektom nisu obuhvaćena prigradska naselja, pa želimo da ga proširimo na Dragočavu, Kuta, Brod i ostala prigradska naselja”, kaže Mašić.

On je dodao da je treći projekat koji namjeravaju kandidavati Vladi Srbije rekonstrukcija Osnovne škole “Sveti Sava”.

“To je jedna od najstarijih osnovnih škola u Srpskoj, izgrađena 1958. godine, u njoj se trenutno školuje 677 učenika. Škola je, zaista, zrela za rekonstrukciju”, ističe Mašić.

Za ova tri projekta, navodi Mašić, potrebna je pomoć od tri miliona KM.

On je napomenuo da će 19. aprila biti održana Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske na kojoj će biti riječi i o zajedničkom nastupu na sastanaku sa zvaničnicima Srpske i Srbije koji je planiran za početak maja.

“Očekujem da će to biti neki zajednički dokument, koji ćemo svi mi načelnici opština zajedno dogovoriti. U svakom slučaju, imaćemo priliku da razgovaramo sa predjsednikom Vučićem i rukovodstvom naše Republike, i da definišemo šta je to prioritet u svakoj lokalnoj zajednici”, rekao je Mašić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković nedavno je najavio da će početkom maja, najvjerovatnije u Etno-selu “Stanišići” kod Bijeljine, biti održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske, te nekoliko iz FBiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i drugi zvaničnici iz Srpske i Srbije.

Višković je rekao da bi na sastanku trebalo da bude riječi o realizaciji dosadašnjih projekata i daljoj saradnji u realizaciji budućih projekata za koje se već sada prave planovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana