Радић: Отровна материја из Лукавца доспјела на подручје Петрова

Срна
Радић: Отровна материја из Лукавца доспјела на подручје Петрова

Добој - Спортско риболовно удружење "Босна" из Добоја прати кретање отровне материје која се из таложника отпадних вода у Лукавцу у Федерацији БиХ излила у Спречу и која се, према посљедњим информацијама, спустила до подручја општине Петрово, рекао је Срни секретар овог удружења Здравко Радић.

Он је рекао да се очекује да отпадне материје природним путема доспију и на подручје Добоја, али да тренутно још нису уочене.


Радић каже да су чланови риболовног удружења на терену и да заједно са надлежним институцијама прате кретање материје.

Цивилна заштита у Добоју упозорила је власнике бунара уз ријеке Спречу и Босну да повећају узорковање воде.

Према процјени Републичке управе Цивилне заштите, вода загађена отровном материјом, која је јуче истекла из фабрике "Сисецам сода" у Лукавцу у ријеку Спречу, могла би природним путем да доспије на подручје добојске регије, а потом низводно ријеком Босном све до ушћа у ријеку Саву, рекао је раније Срни портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.

Он је апеловао да становништво, посебно власници бунара, уз ријеку Босну не користе воду док на терен не изађу надлежне екипе и узму узорке воде.

Стојановић је навео да је Републичка управа Цивилне заштите јуче послије подне обавијештена о акциденту, те истакао да је неопходно да на терен изађу инспектори Инспектората за воде Републике Српске и наложе даље активности.

У Фабрици "Сисецам сода" из Лукавца јуче је пукао насип, па је истекла већа количина течности са талога Бијелог мора, која је поплавила пољопривредно земљиште и излила се у ријеку Спречу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана