RS treba jeftinije i efikasnije zdravstvo

Svjetlana Šurlan
RS treba jeftinije i efikasnije zdravstvo

Banjaluka - Srpska treba da smanji troškove, unaprijedi efikasnost i racionalizuje zdravstvenu mrežu, preporučio je Međunarodni monetarni fond (MMF), uz ocjenu da je trenutna potrošnja na zdravstveni sektor previsoka i da ne daje pravu vrijednost za uloženi novac.

Nalaz za zdravstvo međunarodna finansijska institucija je sačinila nakon prvog pregleda kreditnog aranžmana sa BiH. MMF je u dijelu izvještaja posvećenog neizmirenim obavezama u javnom sektoru RS fokus stavio na zdravstvo.

U izvještaju je istaknuto da je akumuliranje neizmirenih obaveza u javnom sektoru u BiH odraz labave fiskalne discipline i odgovornosti vlada, vanbudžetskih fondova, sistema zdravstvene zaštite i javnih preduzeća i da što prije treba započeti sa reformama.

- Iako je ukupan nivo javnog duga u BiH relativno nizak, neizmirene obaveze zdravstvenog sektora i javnih preduzeća predstavljaju velika potencijalna potraživanja od budžeta - upozorio je MMF.

Iznoseći procjenu da će zaustavljanje nagomilavanja dospjelih neizmirenih obaveza i plaćanje postojećih vjerovatno zahtijevati višegodišnji proces, u MMF-u ističu da zato odmah treba započeti reforme.

- Potrošnja na zdravstveni sektor u RS je visoka i ne daje pravu vrijednost za uloženi novac. Zato je unapređenje efikasnosti zdravstva prioritet. Iako je Fond zdravstvenog osiguranja RS već ostvario napredak u smanjenju iznosa neplaćenih obaveza, osnovni uzrok neizmirenih obaveza zdravstvenih ustanova leži u fragmentiranoj odgovornosti, nepostojanju podsticaja i praćenju rada ustanova i rukovodstva - piše u izvještaju MMF-a.

Kao problem navedeno je i preklapanje u pružanju usluga unutar mreže zdravstvenih ustanova.

- Zdravstvene ustanove imaju prevelik broj zaposlenih, uz neumjeren broj nemedicinskih radnika - navedeno je u izvještaju.

U MMF-u kažu da su vlasti preduzele različite mjere za rješavanje problema.

- Institucije RS započele su obiman rad s ciljem proširenja sistema trezorskog poslovanja na domove zdravlja, čime će biti unaprijeđena kontrola preuzimanja obaveza u zdravstvenom sektoru. U Vladi RS su rekli da uvažavaju činjenicu da su neizmirene obaveze zdravstvenog sektora ozbiljno pitanje i da mogu predstavljati značajne fiskalne rizike. Rješenje problema u Vladi RS vide u sklopu šire reforme zdravstvenog sektora - navodi MMF.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Ekonomista Goran Radivojac kaže da javni dug predstavlja veliki teret za budžet i da mora biti obuzdan.

- Ključno je zaustavljanje rasta javnog duga kroz javna preduzeća i zdravstveni sektor. Za model koji MMF preferira ne mogu reći da je loš, ali pitanje je da li za nas u RS postoji bolji model. Bilo bi dobro otvoriti stručnu i javnu raspravu kojom bi bilo obuhvaćeno kretanje broja stanovnika i koncipiranje zdravstvenog sektora - kazao je Radivojac.

Srpska, prema njegovim riječima, treba da jasno definiše kakvo zdravstvo želi i šta podrazumijeva primarni paket zdravstvene zaštite.

- Tek kada to bude utvrđeno, javni dug bi mogao biti stavljen pod kontrolu. Bilo kakav novi aranžman s MMF-om koji će za posljedicu imati nastavak akumuliranja duga ne bi riješio ništa - istakao je Radivojac.

MMF je za javni sektor FBiH kao najvažniji zadatak naveo smanjenje neizmirenih obaveza javnih preduzeća kroz njihovu reformu.

Stigao novac

Na račun Centralne banke BiH doznačena je druga tranša iz proširenog aranžmana sa MMF-om u iznosu od 145,83 miliona maraka.

Centralna banka je saopštila da je raspodjela izvršena po uobičajenom omjeru i da je trećina novca ili 48,62 miliona KM pripala RS, a preostalih 97,21 milion FBiH.

Vrijednost cijelog aranžmana je 1,07 milijardi KM, a Izvršni odbor MMF-a odobrio je prije pet dana isplatu druge tranše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana