РС неће другу полицију на својој територији

Дарко Момић
РС неће другу полицију на својој територији

Бањалука - Министар безбједности БиХ Драган Мектић изазвао је нове оштре реакције из Републике Српске због најаве о могућем размјештању припадника МУП-а ФБиХ на спољним границама Српске.

Мектић је у петак истакао да још није познато да ли ће полицајци из Федерације бити распоређени на територији Републике Српске, али да ће, уколико и буду распоређени, бити подређени Граничној полицији БиХ с циљем спречавања уласка миграната и неће имати ништа са надлежностима МУП-а РС које не могу бити дерогиране.

Због повећаног прилива миграната, поготово на подручју Семберије, Оперативни штаб за питање миграција у БиХ на посљедњој сједници прихватио је понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да полицајци из ФБиХ неће бити распоређени у Српској, која има територијални интегритет, полицијске снаге, Устав, законе и Споразум о сарадњи полицијских агенција.

- Сваки покушај да иједан припадник полиције ФБиХ уђе у Републику Српску, без сагласности Владе и Полиције РС, биће спријечен силом и то нико не треба да покушава - поручио је предсједник Српске.

Он је истакао да то што постоји Гранична полиција БиХ на територији Српске не значи да могу да располажу територијом.

- Уколико ФБиХ пошаље своје полицајце у Српску без сагласности наше владе сматраћемо то актом напада и агресијом на Републику Српску - нагласио је Додик.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач потврдио је да МУП неће дозволити распоређивање других полицијских снага на територији РС без сагласности Владе Српске. Нагласио је да је, према Споразуму о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе између МУП-а РС и Граничне полиције БиХ, тренутно ангажовано 80 полицајаца из Српске и да је МУП у складу са процјенама спреман да ангажује и додатне снаге на заштити границе.

- Покушаји распоређивања других полицијских снага на територији РС, који долазе од Мектића, унапријед су осуђени на пропаст јер нису у складу с Уставом и законима Републике Српске - нагласио је Лукач.

Он је истакао да су ти покушаји још један од Мектићевих непромишљених захтјева са далекосежним посљедицама и представљају преседан који су осмислили његови ментори из Сарајева с циљем урушавања надлежности МУП-а РС и територијалног интегритета Републике Српске.

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић је упозорио да се иза Мектићевић изјава крију опасне намјере.

- Мектић је највећа штеточина када је ријеч о Српској јер покушава да полицајци из ФБиХ покривају спољне границе Српске умјесто да позове МУП РС, који је понудио своје припаднике. Његова намјера је да обесмисли реформу полиције која је спроведена и у којој је сачувано наше министарство - истакао је Шпирић.

Он је оцијенио да је ово најгора прикривена намјера Мектића, истичући да мигрантска криза њему и његовим менторима у Сарајеву служи да би остварили идеју о стварању јединствене полиције БиХ.

Шпирић је рекао и да Мектић по ко зна који пут обмањује јавност БиХ када је ријеч о мигрантској кризи и њеним посљедицама.

  • Мектић не зна ни колико чланова има СДС, партија из које долази, а камоли да зна колико је илегалних миграната - истакао је Шпирић.

Институције БиХ неспособне

Премијерка РС Жељка Цвијановић оцијенила је да су надлежне институције на нивоу БиХ потпуно беспомоћне пред мигрантским таласом који је преплавио земљу, те да је БиХ показала апсолутну неспособност да изађе на крај са проблемом миграната. Осим тога, упозорила је Цвијановићева, створена је хаотична ситуација, мигранти су препуштени сами себи, што указује на многобројне проблеме и одсуство координације између структура у оквиру БиХ, што представља додатни ризик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана