РС блокадом дошла до милион и по КМ

Маријана Миљић
РС блокадом дошла до милион и по КМ

Бањалука, Сарајево - Српска је блокадом рачуна Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у банкама за два дана наплатила милион и по од 28 милиона марака дуга са каматама чија је исплата наложена и правоснажном и извршном судском пресудом.

Дуг је настао због кашњења поравнања расподјеле прихода за 2009. и 2010, а РС је пресуду добила још 2015. године. Рачуни УИО блокирани су у четвртак након што је Правобранилаштво РС затражило да на тај начин буде наплаћено 15 милиона марака дуга плус камате. Овај потез Правобранилаштва услиједио је након што представници ФБиХ у Управном одбору УИО нису жељели да прихвате приједлог за рјешење тог проблема који је понудио директор УИО Миро Џакула.

- На сједници Управног одбора УИО одржаној у понедјељак Џакула је доставио приједлог одлуке како да ријешимо проблем наплате на основу правоснажне судске пресуде. Српска и предсједник Управног одбора УИО Вјекослав Беванда били су сагласни да то буде ријешено у складу са достављеним приједлогом, али су против били представници ФБиХ - рекао је министар финансија РС Зоран Тегелтија.

Џакулин приједлог је подразумијевао да мјесечно три милиона марака које припадају ФБиХ буде пребацивано Српској све до намирења дуга. Како је тај приједлог пропао, РС се одлучила на крајњу мјеру и затражила блокаду рачуна УИО.

У УИО истичу да блокада рачуна не угрожава њихов рад.

- УИО је у петак ентитетима и Брчко дистрикту расподијелила 24,3 милиона марака прикупљених у четвртак од индиректних пореза. Укупан износ за расподјелу требало је да буде 25,4 милиона КМ. Разлог за умањење износа је блокада 1,1 милион марака на уплатним рачунима јавних прихода од индиректних пореза од стране Нове банке - казао је начелник Одјељења за комуникације у УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Блокирано је 478.000 марака депозита грађана, који је уплаћиван за осигурање царинског дуга.

- Нова банка је од тог износа блокирала 226.000, а НЛБ банка 252.000 марака. Дакле укупно је блокирано нешто више од 1,5 милиона марака - казао је Ковачевић.

Предсједавајући Управног одбора УИО Вјекослав Беванда рекао је да је учинио све да судске одлуке буду испоштоване укључујући и ову која је довела до блокирања рачуна УИО.

- Више пута је на сједницама Управног одбора расправљано о рјешавању овог проблема и било је јасно да је овакав сценарио могућ, иако је најлошији јер урушава најпрофитабилнију и једну од најбољих институција БиХ - рекао је Беванда, који је и министар финансија и трезора БиХ.

Подсјетио да је руководство УИО понудило Управном одбору више рјешења и да представници ФБиХ нису прихватили ниједно.

  • Непостојање договора којим би била испоштована извршна пресуда довело је до блокаде рачуна и овај проблем неопходно је што прије рјешавати како не би довели у питање фискалну стабилност БиХ. Тужбе не воде нигдје осим у проблеме - нагласио је Беванда и додао да би најбоље било да сједнице Управног одбора УИО, Савјета министара и Фискалног савјета БиХ буду отворене за јавност како би се видјело коме је на првом мјесту општи интерес, а коме политикантство.

Новац од путарине

Вјекослав Беванда је позвао ентитете да покушају пронаћи компромис и за расподјелу прихода од путарине.

Због противљења представника ФБиХ блокирано је око 100 милиона марака прикупљених од путарине и намијењених за изградњу аутопутева. Власти ФБиХ не пристају на расподјелу новца према одлуци из 2009. године, а због блокаде новца јавна путарска предузећа у ентитетима морају да посежу за задужењима.

У Министарству финансија ФБиХ тврде да расподјелу новца прикупљеног од акциза на гориво који је намијењен за изградњу аутопутева треба да размотри Фискални савјет БиХ, иако то тијело није надлежно за рјешавање тог проблема, него Управни одбор УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана