Putovanja po svijetu i dalje po “šupljim” pravilima

Vedrana Kulaga
Putovanja po svijetu i dalje po “šupljim” pravilima

Sarajevo - Službena putovanja poslanika i delegata u Parlamentu BiH i međunarodne aktivnosti godinama su pod lupom, jer se u mnogim slučajevima pokazalo da nisu dali nikakve rezultate niti korist za građane, već samo utanjila kasu, a slično stanje bi se moglo nastaviti jer su nadležni prije kraja stavili tačku na započeti posao.

Parlamentarci godišnje na putovanja potroše nekoliko stotina hiljada maraka, po čemu dosta dobro prate kolege iz ostalih institucija BiH. Često su prisutni na seminarima i konferencijama u Evropi, ali i na drugim kontinentima.

Određena pravila ponašanja definisana su Pravilnikom o međunarodnim aktivnostima, a revizori su objelodanili u nacrtu izvještaja o finansijskoj reviziji Parlamenta BiH da je lani pokušano da nešto bude promijenjeno, ali bezuspješno.

U tom dokumentu naveli su da je rađeno na izradi novog pravilnika o međunarodnim aktivnostima kojim je uglavnom regulisano planiranje međunarodnih aktivnosti, oblici međunarodne saradnje i njena realizacija, ali i službena putovanja članova Parlamenta BiH.

- Aktivnosti nisu rezultovale usvajanjem novog pravilnika kojim bi bile otklonjene uočene nedorečenosti, dileme, nepreciznosti te uvedena kvalitetnija rješenja. Sve to nam govori da treba uložiti dodatne napore s ciljem regulisanja parlamentarnog života na daleko efikasniji način - ocijenili su revizori.

Revizija, kako su naveli, ova pitanja analizira isključivo sa aspekta uticaja na finansijsko poslovanje, a ni u kom slučaju ne ulazi u okvire bilo kakve političke borbe i djelovanja.

- Posljedica postojećeg stanja je moguće neopravdano i neefikasno korišćenje novca poreskih obveznika - podvukli su revizori u nacrtu izvještaja o finansijskom poslovanju Parlamenta BiH u 2017. godini.

Rukovodstvu Parlamenta su poručili da treba da nađu rješenja da bi aktivnosti poslanika i delegata prolazile bez ikakvih dilema kada je u pitanju trošenje novca, uz ocjenu da sve što prije treba pretočiti u pisana pravila.

Poslanici i delegati lani su za putovanja potrošili više od 718.000 maraka, od čega je gotovo 80 odsto otišlo na put u inostranstvo. Ta putovanja se mahom odnose na prisustvovanje parlamentaraca na međunarodnim konferencijama, stalnim zasjedanjima i drugom.

Analizom putnih troškova uočeno je da nema kvalitetnog plana putovanja sa analizama opravdanosti, nedostaje dio dokumentacije, a putni nalozi nisu pravilno popunjavani. To je bio razlog što su revizori podvukli da treba raditi na poboljšanju kontrole opravdanosti i efekata službenih putovanja.

Iz Parlamenta BiH nismo dobili odgovore na pitanja koja su im poslata 9. jula, a koja se odnose na izradu pravilnika o međunarodnim aktivnostima niti nam je dostavljen postojeći Pravilnik o međunarodnim aktivnostima.

Član Komisije za finansije i budžet u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić (DNS) nije upoznat sa namjerama o usvajanju novog pravilnika, ali ističe da je od ključne važnosti da se propisi poštuju te da oni koji ih krše treba da budu sankcionisani.

- Jedino rješenje za sve što se dešava kada su u pitanju službena putovanja su strogi standardi. Mora tačno da se zna šta i u kojem trenutku se radi. Preporuke koje dolaze iz revizije se moraju sprovesti u djelo jer su putokaz kako treba da radimo. Sve treba da bude transparentno, da niko nema šta da prigovori, a svako putovanje po svijetu za cilj treba da ima prezentaciju BiH, a ne da to budu turistička putovanja - rekao je Rodić.

Na potrebu da se stane u kraj suvišnim putovanjima i da se novac troši transparentno godinama upozoravaju i iz nevladinog sektora, ali i ekonomisti koji naglašavaju da zajedničke institucije raspolažu sa enormnim budžetom, te da bi za BiH bilo bolje da se dobar dio tog novca usmjeri za razvoj privrede.

Bez pitanja kolegijumu

Priča o putovanjima poslanika i delegata nedavno se našla na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH i to u okviru poslaničkog pitanja šefa Kluba SBB-a BiH Mirsada Đonlagića. On je, naime, kolegijumu tog doma polovinom aprila postavio pitanje ko odlučuje o tome koji poslanici će putovati na koje događaje. Odgovor koji je dobio ga je zaprepastio.

Prema tumačenju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića poslovnikom o radu nije predviđeno da poslanici mogu postavljati pitanja poslanicima, a samim tim ni članovima kolegijuma.

Neke od destinacija parlamentaraca u 2017.

* Gruzija - (Regionalna konferenciji o međunarodnoj saradnji u poreskim pitanjima)

* Poljska - (Sastanak predstavnika parlamenata zemalja srednje i istočne Evrope)

* Brisel - (Interparlamentarna konferencija o upravljanju fondovima EU)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana