Putarina donijela još 16,64 miliona

Anita Janković-Rečević
Putarina donijela još 16,64 miliona

Banjaluka - Prvi mjesec primjene izmijenjenog Zakona o akcizama BiH donio je rast prihoda od putarina za dva i po puta, odnosno 16,64 miliona KM u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Izmjenama Zakona o akcizama koje su stupile na snagu 1. februara ove godine putarina je uvećana sa 0,10 na 0,25 KM po litru goriva. Namet je povećan da bi bio prikupljen novac za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Efekte povećanja putarine stanovništvo je osjetilo kroz poskupljenje goriva, zbog čega je lančano došlo i do rasta drugih cijena poput prevoza, a sada su vidljivi na namjenskom računu za gradnju putne infrastrukture.

- U februaru ove godine od posebne putarine prikupljeno je 25,87 miliona za razliku od istog mjeseca 2017, kada su prikupljeno 9,22 miliona maraka - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

On je istakao da se novac nalazi na posebnom podračunu jedinstvenog računa koji je otvoren kod Centralne banke BiH.

- Čekamo sjednicu Upravnog odbora UIO koji će donijeti odluku o raspodjeli tih sredstava, odnosno koliko će novca pripasti putarskim preduzećima RS, FBiH i Brčko distriktu - pojasnio je Kovačević.

Ekonomisti ističu da je rast prihoda očekivan s obzirom na povećanje putarine i akciza.

- Prirodno je da prihodi budu uvećani nakon što su povećani nameti. Sada je ključno da taj novac bude ulagan za izgradnju putne infrastrukture kako je ranije rečeno prilikom donošenja izmjena Zakona o akcizama - rekao je ekonomista Goran Radivojac.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da bi uvećanje prihoda u narednim mjesecima trebalo da bude i veće.

- Poskupljenje goriva već je donijelo nove prihode budžetima, a budući da je februar najkraći mjesec u narednom periodu se može očekivati skok prihoda od po 19 ili 20 miliona maraka po mjesecu. Prikupljeni novac je, nažalost, veliko opterećenje za građane i privredu - rekao je Pavlović i dodao da će vrijeme pokazati da li je bilo opravdano opterećenje građana za izgradnju autoputeva i puteva i da li će novac biti namjenski potrošen.

Izmjenama Zakona o akcizama BiH povećana je i akciza na lož-ulje sa 0,30 na 0,45 KM po litri, a uvedena je i akciza od 0,30 KM na biogoriva i biotečnosti, ali efekti tih nameta na državne prihode još nisu poznati.

Procjene

Procjena je da će samo na osnovu uvećanja putarine od 15 feninga po litru godišnje biti prikupljeno oko 220 miliona KM više prihoda u odnosu na period prije izmjene Zakona o akcizama BiH.

Iz UIO su ranije naglasili da toj cifri treba dodati i prihode od povećanja akcize na lož-ulje i na biogoriva i biotečnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana