Пут у Брисел под теретом блокаде

Вељко Зељковић
Пут у Брисел под теретом блокаде

Бањалука - Чланови Предсједништва БиХ боравиће 29. и 30. јануара у Бриселу гдје би се требало састати са предсједником Европске комисије Жан Клод Јункером и осталим европским званичницима, а предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да у “европску престоницу” одлази како би покушао да гради партнерство.

- Видјећемо какви су планови ЕУ, која јесте важан фактор, али мислим да све више треба да буде измакнута из политичких одлучивања у БиХ - рекао је Додик јуче у Бањалуци.

Он је истакао да ће одлазак у Брисел бити под теретом питања зашто на нивоу БиХ још није формирана власт.

- То значи да ћемо моћи и мање да тражимо, јер морамо да објаснимо зашто нема власти, какви су односи, зашто је оваква ситуација, зашто је економска ситуација таква каква јесте те зашто Предсједништво није испоштовало закон - рекао је Додик.

Он истиче да је против било каквог притиска како би се формирала власт на нивоу БиХ.

- То је ствар коју ми сами морамо да урадимо. Постојала је могућност да се то уради и раније, међутим није, из неких разлога које сада можемо препознати, а то је прије свега у ФБиХ око бошњачког политичког блока - каже Додик.

Он је у суботу рекао да ће предстојећи састанак у Бриселу са челним људима ЕУ бити искоришћен за разговоре о европском путу БиХ о којем постоји консензус, а никако за причу о НАТО интеграцијама.

- То је нешто што смо консензусом успоставили у Предсједништву БиХ. Све што се касније дешавало у вези је са проблематизацијом тог питања. Одједном се појавило и питање НАТО-а и везивања тог питања за формирање власти, што битно усложњава посјету, с обзиром на нагомилане проблеме у БиХ - рекао је Додик.

Када је ријеч о одласку чланова Предсједништва БиХ у Брисел, предсједница Српске Жељка Цвијановић каже да ће међу темама о којима ће се разговарати бити и оне које се односе на европски пут и формирање власти у БиХ.

 - Треба се присјетити да смо ми чули од званичника ЕУ да и они очекују да ускоро буде формирана власт, да се успостави Савјет министара да знају, исто као и ми, да није нормално стање да се у недоглед одуговлачи формирање власти - нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, садашњи Савјет министара у техничком мандату нема никакав легитимитет, кредибилитет и ауторитет.

Она је оцијенила као невјероватну изјаву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да нема ништа против да Савјет министара у техничком мандату остане још четири године.

- Није нормално да послије спроведених избора не буду имплементирани изборни резултати. Чему онда служе избори ако је тако - запитала се Цвијановићева. Она је додала да у томе препознаје политички став који долази из Сарајева да се на дужи рок настоје задржати људи с којима се очито могло сарађивати зато што су били такви да никада нису, иако долазе из Републике Српске, постављали услове, зауставили ниједну иницијативу која је искључиво везана за вољу, жељу и добробит политичког Сарајева.

- Они њима одговарају, али очекујем да се то ускоро мора разријешити, јер у супротном шаљемо веома лошу слику о БиХ која проведе изборе, али након тога не конституише институције на исправан начин - рекла је предсједница Српске.

Комшић да испоштује закон

Милорад Додик је поручио да би Жељко Комшић требало да испоштује закон у вези са именовањем кандидата за предсједавајућег Савјета министара, што није учињено већ мјесец.

Додик је подсјетио да Предсједништво БиХ мора у року од 15 дана од формирања колегијума Представничког дома именовати кандидата за састав Савјета министара, али се то није десило иако је, како истиче, предлагао, што зна и Комшић. Додик је истакао да је циљ опструкција да за тако нешто оптуже неког другог и указао да су, када је требало да на дневни ред стави оно што је била обавеза Предсједништва и њега као предсједавајућег, остала два члана Предсједништва избјегла и рекла да то треба оставити за касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана