Pupovac: Za SDSS glasalo znatno više birača nego prije pet godina

Srna
Pupovac: Za SDSS glasalo znatno više birača nego prije pet godina

Zagreb - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac izjavio je večeras da je za ovu stranku na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj glasao znatno veći broja birača u odnosu na izbore 2014. godine.

“Svakako imamo razloga da budemo zadovoljni”, rekao je Pupovac, dodajući da ih je kampanja učinila vidljivim, te da imaju dobre osnove za novi početak stranke. Govoreći o uspjehu desnih ekstremnih stranaka na izborima, Pupovac kaže da je to rezultat promjena u politici i u društvu u Hrvatskoj, gdje lijeva politika slabi, a desna jača, prenose hrvatski mediji

U štabu SDSS-a donesena je torta na kojoj je traktor sa zastavama Hrvatske, EU i Srbije, sa sloganima “Rođeni jednaki” i “Europa je Evropa”.

SDSS je prvi put samostalno izašao na izbore za Evropski parlament u Hrvatskoj.

Kandidati SDSS-a su, osim glasova Srba iz Hrvatske, očekivali podršku građana Srbije i Republike Srpske, koji imaju hrvatska dokumenta.

Na četiri biračka mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u Srbiji danas su na izborima za Evropski parlament glasala ukupno 1.994 hrvatska državljanina sa biračkim pravom, javlja Hina.

Na dva biračka mjesta u Beogradu glasalo je 1.360 državljana Hrvatske sa biračkim pravom, a na dva glasačka mjesta u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici 634 hrvatska državljanina koji imaju prebivalište u Vojvodini.

Prema izlaznim anketama u kojima nema rezultata iz dijaspore, vladajući HDZ je osvojio pet mandata, a opozicioni SDP tri.

Po jedan mandat su osvojili nezavisna lista Mislava Kolakušića Hrvatski suverenisti, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

Hrvatski birači birali su 12 poslanika u Evropskom parlamentu, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a jedan preostali nakon povlačenja Velike Britanije iz EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana