Први посланици желе закон о ствараоцима РС

ATV
Први посланици желе закон о ствараоцима РС

Нико не зна шта смо преживјели да бисмо створили Републику Српску, присјећа се Рајко Касагић, посланик првог сазива Народне скупштине Републике Српске. Додаје да 22 године касније, крајње је вријеме да људи који су показали храброст и знање да заштите свој народ, добију одговарајући положај и признање.

“Ми смо путовали у парламент РС рубним подручјима зараћених страна па смо путовали уз Саву а с друге стране никад нисмо знали кад ће испуцати зољу или на други начин пуцати у нас. Већ 22 године увијек коментаришу да ли треба наш положај на неки начин обезбједити да имамо пристојан живот или не. Мислим да треба да ријеше – да или не, да о томе више не размишљамо”, каже Рајко Касагић, посланик првог сазива Народне скупстине Републике Српске.

Питање регулисања статуса стваралаца Републике Српске требало је да се нађе пред народним посланицима прије три године, али је приједлог закона повучен јер је била спорна мјесечна накнада од 1.200 марака. У Борачкој организацији свој став, до данас, нису промијенили.

“Ништа није спорно да се сви људи који су учествовали у стварању Републике Српске нађу у некаквим законским оквирима по питању њихових права, али је немогуће да та права буду драстично различита”, говори Миломир Савчић, предсједник Борацке организације РС.

Неусаглашени ставови су, очито, највећи проблем ове приче што потврђују и у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС.

“Било је размишљања на тему о којој се распитујете али због неусаглашених ставова НВО проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата није се даље разматрало ово питање”, поручују из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Не занимају нас паре већ закон о ствараоцима, поручују ис Асоцијације. Обратили су се предсједнику Парламента.

“У више контаката са предсједником скупштине, господином Чубриловићем, разговарали смо у посљедње вријеме о закону о ствараоцима Републике Српске и господин предсједник је тада рекао да треба да се формира комисија и формирали смо комисију у којој су ти представници других невладиних организација и предложили смо један закон којим бисмо регуласали питање стваралаца Републике Српске”, објашњава Момчило Крајишник, предсједник Асоцијације ствараоца РС.

У ствараоце се, поред народних посланика, убрајају и ранији највиши званичници Српске, министри, њихови замјеници, начелници општина, одборници, чланови кризних штабова из периода 1992. – 1995. Један од приједлога је да се на коначном списку лица чија би права требало да буду регулисана законом о ствараоцима нађу само они који су добили ордење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана