Провјетравање у СНСД-у почиње из Добоја и Зворника

Дарко Момић
Провјетравање у СНСД-у почиње из Добоја и Зворника

Бањалука - Послије конституисања Народне скупштине Републике Српске и избора нове Владе РС биће спроведено провјетравање унутар највеће странке у Српској - СНСД-а.

Према тврдњама извора “Гласа Српске” из врха ове странке, провјетравање које подразумијева одређене кадровске промјене биће спроведено у општинама и градовима у којима је СНСД остварио лош изборни резултат, али и тамо гдје је направљена несразмјерна разлика у броју гласова између кандидата за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и Милорада Додика.

- По том основу најгори је Зворник, у којем је Цвијановићева освојила скоро десет одсто гласова мање од Додика. Слиједи Добој, у којем је Додик освојио 8,63 одсто више гласова него нова предсједница РС, а потом Билећа, гдје је Додик добио подршку 51 одсто бирача, а Жељка око 43 одсто - прецизира наш саговорник.

Он додаје да је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ добио повјерење веће за седам одсто него Жељка Цвијановић у Шамцу, Фочи, Бијељини и Гацку, а послије ових средина највећа разлика у броју гласова такође у Додикову корист била је у Бањалуци, Брчком, Источној Илиџи, Дервенти, Требињу и, што је посебно интересантно, Лакташима.

- Природно је то што је Додик освајао више гласова од Цвијановићеве зато што је било мање кандидата за српског члана Предсједништва БиХ, али у појединим срединама је та разлика ипак неприродно велика. Додуше, у већини локалних заједница та разлика је створена зато што коалициони партнери из ДНС-а, Социјалистичке партије и Уједињене Српске нису били искрени, али постоје и средине у којима је јасно да структура СНСД-а није одговорила задатку. Лидер странке Милорад Додик посебно је незадовољан резултатом у Лакташима и инсистира на томе да буде установљено зашто је Жељка освојила око 1.400 гласова мање од њега - каже наш саговорник.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић потврдио је за “Глас Српске” да се раде анализе изборних резултата, али да конституисање новог сазива републичког парламента и избор нове Владе Српске представљају приоритет за ову странку.

- То је на првом мјесту, али свакако да ће се након тога и након озбиљне анализе изборних резултата видјети да ли ће бити, како ви кажете, провјетравања. Сигурно је да ће се пажња посветити и разлозима због којих је у неким срединама била неприродна разлика између наших кандидата за предсједника и српског члана Предсједништва БиХ - каже Ковачевић.

Коалиција

СНСД са 212.936, ДНС са 96.993, Социјалистичка партија са 54.323 и Уједињена Српска са 20.712 у трци за Народну скупштину РС освојиле су укупно 384.964 гласа.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик добио је 357.034 гласа или 27.930 мање него странке које су га подржавале, док је нова предсједница Српске Жељка Цвијановић добила подршку 312.105 бирача или чак 72.859 гласова мање него чланице владајуће коалиције.

Делегације најјаче српске и хрватске странке договориле се о заједничком наступу на свим нивоима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана