Прошла опасност од пробијања насипа код Козарске Дубице

Глас Српске
Прошла опасност од пробијања насипа код Козарске Дубице

Козарска Дубица - Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас критичну тачку савског насипа у Млинарицама код Козарске Дубице, гдје је констатовао да је прошла опасност од пробијања тог дијела насипа.

"Опасност од пробијања насипа је прошла. Овдје је на радовима ангажовано локално становништво, припадници Оружаних снага и у координацији свих институција општине Козарска Дубица, Владе, надлежног министарства и жВода Српскеж успјели смо да спријечимо продор воде који би угрозио знатан број села у дубичкој равници", изјавио је Додик новинарима у Млинарицама.


Он је додао да је у посљедњих неколико дана забиљежен највећи водостај ријеке Саве у посљедњих 40 година.

"Као друштво показали смо способност да се одбранимо. Радови ће овдје бити настављени и ноћас, тако да ће овај дио савског насипа бити третиран 24 часа и неће се дозволити да буде мјесто пробоја воде", рекао је Додик.

Он је нагласио да уз смањење водостаја Саве за 20 центиметара опасност није прошла, али да се са много више сигурности може рећи да се не очекују додатни проблеми.

Додик је подсјетио да су се послије поплава 2014. године институције Српске одлучиле за свеобухватни програм санације насипа, водних токова и црпних пумпи, те да је у том смислу у посљедњих неколико година уложено више од 150 милиона КМ.

Предсједник Српске најавио је да је у овој години планиран почетак изградње дринског насипа.

"Овај дио у Млинарицама дио је старог савског насипа који није реконструисан, а предвиђен је за реконструкцију и у септембру ће и овај дио бити реконструисан", рекао је Додик.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, који је и шеф Штаба за ванредне ситуације, изјавио је новинарима да је ситуација на савском насипу у Млинарицама сада много боља у односу на јутрос.

"Приступили смо старој методи забијања дрвених стубова који су додатно стабилизовали тло. Све то смо морали радити воденим путем, јер је немогуће овдје приступити механизацијом", прецизирао је Рељић.

Он је нагласио да је проблем са одроном савског насипа у Млинарицама ријешен 80 одсто.

"Мастојаћемо да у току дана уз подршку хеликоптера и припадника Оружаних снага БиХ, до поноћи у потпуности затворимо овај дио одрона на насипу", додао је Рељић.

Он је нагласио да након двадесетчетворочасовних радова на том мјесту постоји ентузијазам грађана и надлежних институција те да становници тог угроженог подручја вечерас могу мирно спавати.

У послијеподневним часовима на савски насип у Млинарицама пристигао је хеликоптер и око 30 припадника Трећег /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ који уз велики број грађана, надлежних служби и механизације раде на санацији насипа.

Сутра ће ово подручје посјетити министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана