Просјечна цијена квадрата стана у РС 1.251 КМ

Глас Српске
Просјечна цијена квадрата стана у РС 1.251 КМ

Бањалука - Према подацима из купопродајних уговора и упитника, а који су били предмет уписа права власништва у подручним јединицама и подручним канцеларијама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, просјечна цијена стана у Републици Српској у првој половини ове године износила је 1.251 КМ по метру квадратном.

Анализирајући податке који су јавно доступни у Регистру цијена непокретности, просјечна цијена кућа у Републици Српској је 45.223 КМ, а просјечна цијена пољопривредног земљишта у 3,88 КМ по метру квадратном. 

“У Регистру цијена непокретности који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове у првој половини 2018. године на територији цијеле Српске укупно је евидентирано 3.346  купопродајних уговора који су склопљени у 2018. години, а који су били предмет уписа права власништва, укупно је прометовано 6.168  непокретности у укупној вриједности од 151.497.209 КМ”, наведено је у саопштењу РУГИП-а.

Од укупног броја непокретности које су унијете у Регистар цијена непокретности, а које се налазе у оквиру купопродајних уговора који су склопљени у периоду 1.1.2018 - 30.6.2018. године највише се прометовало пољопривредним земљиштем, затим становима, кућама, шумом, те грађевинским земљиштем.

“Посматрајући укупне цијене непокретности у купопродајним уговорима који су склопљени  током ове године највише новца за непокретности потрошено је у Бањалуци, Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву”, наводе из РУГИП-а.

Од 1.1.2017. године до 30.6.2018. год. у Регистру цијена непокретности Републике Српске регистровано је укупнпо 14.302  купопродајних уговора у којима је прометовано укупно 24.202 непокретност чија је укупна остварена цијена 748.173.611 КМ.

Наведено је и да се посматрајући суму цијена непокретности током прошле и у провој половини ове године највише поново прометовано у Бањалуци, Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву.

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове од почетка 2017. године на територији цијеле Републике Српске евидентира све купопородајне уговоре на основу којих се врши промет и књижење непокретности.

“Лични подаци из купопродајних уговора су заштићени у складу са Законом о заштити личних података, док су подаци који се односе на цијену, површину, приближну локацију и врсту непокретности  јавно доступни на званичној интернет страници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана