Проглашено још пет националних споменика

Глас Српске
Проглашено још пет националних споменика

Сарајево - Комисија за очување националних споменика на данашњој сједници у Сарајеву донијела је одлуку о проглашењу пет добара националним споменицима БиХ.

За националне споменике проглашени су Историјско подручје - Средњовјековна некропола са стећцима на локалитету Градац у Доњем Селу у општини Коњиц, Градитељска цјелина - Џиндијска /Хусеин-Чауш/ џамија у Тузли, Камени мост на ријеци Бистрици у Оцркављу, у општини Фоча, Историјска грађевина – џамија у Мостаћима код Требиња, те покретно добро - Архив Института за музикологију Музичке академије Универзитета у Сарајеву.

Чланови Комисије усвојили су измјене и допуне одлука о проглашењу четири добра националним споменицима БиХ и то Подручје и остаци градитељске цјелине џамије Хаџи Али-бега Лафе са харемом у Мостару, Мјесто и остаци градитељске цјелине манастира Житомислићи, Град Мостар, Градитељска цјелина - Меморијални комплекс Шушњар у Санском Мосту и Културни пејзаж - Спомен парк жртава фашистичког терора Гаравице, Бихаћ, саопштено је из Комисије. Првобитне одлуке за џамију Хаџи Али-бега Лафе у Мостару и манастир Житомислићи односиле су се на заштиту мјеста и остатака градитељских цјелина. Поменути објекти су у међувремену у цијелости реконструисани и ревитализовани, те се измјенама и допунама одлука штите градитељске цјелине. Измјене и допуне одлуке за Меморијални комплекс Шушњар и Спомен-парк жртава фашистичког терора Гаравице односе се на редефинисање зона заштите и заштитног појаса и дефинисање нових мјера заштите с циљем интерпретације и презентације националних споменика. На протеклој сједници чланови Комисију донијели су одлуку да џамија на Губавици, у Мостару, не испуњава критеријуме за проглашење националним спомеником БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана