Problemi zbog primjene bh. popisa stanovništva

RTRS
Problemi zbog primjene bh. popisa stanovništva

Sarajevo - Različiti podaci popisa stanovništva sa nivoa BiH i Republike Srpske mogli bi da prouzrokuju probleme u pripremi opštih izbora, ove godine.

Već je počelo formiranje opštinskih i gradskih izbornih komisija, po instrukcijama Centralne izborne komisije, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine koji ne priznaje Republika Srpska.

Posljedice nepriznatog popisa stanovništva sa nivoa BiH iz 2013. dolaze na naplatu. CIK BiH traži da se prilikom izbora članova lokalnih izbornih komisija u Srpskoj, primjenjuju rezultati tog popisa.

- Zakon je tu vrlo precizan, u skladu sa posljednjim popisom stanovništva sprovedenim na državnom nivou, potpuno ista odredba je u entitetskom zakonu tj Izbornom zakonu Republike Srpske, smatra Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH.

I zaista u Izbornom zakonu Republike Srpske koji je posljednji put mijenjan 2012-te, u članu 10 govori se o posljednjem popisu stanovništva na državnom nivou. Posljednji popis je onaj koji je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske i zato ga treba koristiti, poručuju narodni poslanici. Ipak ne isključuju komplikacije u primjeni jednog ili drugog popisa.

- Ja vjerujem da će zvaničnici Srpske stupiti u kontakt sa CIK BiH ili barem sa članovima CIK-a iz Republike Srpske i ukazati na problem koji bi mogao nastati. Rekao sam da taj popis odstupa od evrostandarda onda logično da se nameće da određeni zloupotrebe mogu biti - napominje Miroslav Brčkalo, šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Kakva država takav i popis, sigurno da će biti problema jer popis ne pokazuje stvarno stanje tj broj stanovnika - smatra Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupšptini Republike Srpske.

Opštine i gradovi u Srpskoj mogli bi imati probleme prilikom formiranja lokalnih izbornih komisija. Moraju voditi računa o odluci Narodne skupštine o nepriznjavanju popisa sa bh nivoa , ali i o odredbi Izbornog zakona RS koja poznaje posljednji popis na državnom nivou.

- Rezultat je da priznajemo a mi ćemo reći da ne priznajemo. Rezulatat je na kraju da ukoliko to ne urade opštine i gradovi i ne prihvate taj popis to će uraditi CIK, u skladu sa popisom na državnom nivou - poručio je Oliver Blagojević, predsjednik Republičke izborne komisije Republike Srpske.

Uz sve teškoće u izbornom procesu zbog spornog održavanja i sprovođenja rezultata izbora, problem sa formiranjem i multietničkim sastavom lokalnih izbornih komisija,naoko minoran, suštinski je važan jer RS odbija da prihvati rezultate popisa stanovništva , održanog 2013. a koji je objavila Agencija za statistiku BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana