Проблеми због примјене бх. пописа становништва

РТРС
Проблеми због примјене бх. пописа становништва

Сарајево - Различити подаци пописа становништва са нивоа БиХ и Републике Српске могли би да проузрокују проблеме у припреми општих избора, ове године.

Већ је почело формирање општинских и градских изборних комисија, по инструкцијама Централне изборне комисије, према резултатима пописа становништва из 2013. године који не признаје Република Српска.

Посљедице непризнатог пописа становништва са нивоа БиХ из 2013. долазе на наплату. ЦИК БиХ тражи да се приликом избора чланова локалних изборних комисија у Српској, примјењују резултати тог пописа.

- Закон је ту врло прецизан, у складу са посљедњим пописом становништва спроведеним на државном нивоу, потпуно иста одредба је у ентитетском закону тј Изборном закону Републике Српске, сматра Ирена Хаџиабдић, предсједница ЦИК-а БиХ.

И заиста у Изборном закону Републике Српске који је посљедњи пут мијењан 2012-те, у члану 10 говори се о посљедњем попису становништва на државном нивоу. Посљедњи попис је онај који је објавио Завод за статистику Републике Српске и зато га треба користити, поручују народни посланици. Ипак не искључују компликације у примјени једног или другог пописа.

- Ја вјерујем да ће званичници Српске ступити у контакт са ЦИК БиХ или барем са члановима ЦИК-а из Републике Српске и указати на проблем који би могао настати. Рекао сам да тај попис одступа од евростандарда онда логично да се намеће да одређени злоупотребе могу бити - напомиње Мирослав Брчкало, шеф Клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске.

- Каква држава такав и попис, сигурно да ће бити проблема јер попис не показује стварно стање тј број становника - сматра Игор Жунић, посланик СНСД-а у Народној скупшптини Републике Српске.

Општине и градови у Српској могли би имати проблеме приликом формирања локалних изборних комисија. Морају водити рачуна о одлуци Народне скупштине о непризњавању пописа са бх нивоа , али и о одредби Изборног закона РС која познаје посљедњи попис на државном нивоу.

- Резултат је да признајемо а ми ћемо рећи да не признајемо. Резулатат је на крају да уколико то не ураде општине и градови и не прихвате тај попис то ће урадити ЦИК, у складу са пописом на државном нивоу - поручио је Оливер Благојевић, предсједник Републичке изборне комисије Републике Српске.

Уз све тешкоће у изборном процесу због спорног одржавања и спровођења резултата избора, проблем са формирањем и мултиетничким саставом локалних изборних комисија,наоко миноран, суштински је важан јер РС одбија да прихвати резултате пописа становништва , одржаног 2013. а који је објавила Агенција за статистику БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана