Привреди подстицаји, радницима веће плате

Ведрана Кулага
Привреди подстицаји, радницима веће плате

Бањалука - Министри у Републици Српској утврдили су у петак закон који отвара врата за повећање плата радницима у реалном сектору, а у циљу подизања животног стандарда и смањења обима сиве економије.

Ријеч је, наиме, о Приједлогу закона о подстицајима у привреди који ће у даљу процедуру бити упућен по хитном поступку, а Влади Српске су казали да се томе приступило у циљу стварања услова за спровођење свеобухватне реформе пословног окружења, стварања околности и повољних услова за повећање плата запослених у реалном сектору, прилив инвестиција као и за привредни раст те запошљавање.

У Министарству привреде и предузетништва РС казали су у петак, послије сједнице Владе РС, да су свјесни да тренутна висина плата и међународна кретања узрокују миграције радника што негативно утиче на продуктивност и конкурентност привредних субјеката у РС . Новим законом је, како је појашњено, предвиђено да би привредни субјекти од 1. јула требало да добијају подстицаје на основу повећања плата и директних улагања.

- Ако је почетни износ плате радника виши од 550 КМ, привредни субјект остварује право на средства у износу од 70 одсто плаћених доприноса на повећање плате. Ако је почетни износ виши од најниже плате, односно 450 КМ, али не и већи од 550 КМ, остварује право на средства у износу који одговара вриједности 30 одсто плаћених доприноса на повећање плате - појаснили су у Министарству.

Законом је предвиђено да привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, односно од 1. јануара до 30. јуна и од 1. јула до 31. децембра.

Из Бироа за односе са јавношћу Владе РС саопштено је да је доношење овог закона планирано у Програму економских реформи од 2019. до 2021. године и приоритета утврђених у експозеу премијера Радована Вишковића.

Министри су утврдили приједлог измјена Закона о фискалним касама који предвиђа мање казне обвезницима који не издају фискалне рачуне након што је доста критика било на висину казни која је била предложена првом верзијом закона. У односу на нацрт, продужен је и рок за уплату казни.

- Казна за правна лица умјесто раније предложених 10.000 до 20.000 КМ сад је 8.000 до 16.000, а за предузетнике умјесто 5.000 до 10.000 предложена је казна од 4.000 до 8.000. Рок за уплату казне продужен је са 48 на 72 часа и ако у том периоду казна буде плаћена објекат неће бити затворен - рекла је министарка финансија РС Зора Видовић.

ММФ

Зора Видовић је изјавила у петак да Република Српска нема потребе за средствима Међународног монетарног фонда (ММФ) јер пуњење буџета иде како је и планирано, а обавезе се редовно измирују. Влада, како је додала, има добру сарадњу са ММФ-ом те да ће прича о новом аранжману сачекати формирање власти на нивоу БиХ.

 

Рачуном до стана  

Министарство финансија РС покреће наградну игру под називом “Корак предузми - рачун узми” да би подстакло издавање фискалних рачуна и смањење сиве економије. Наградни фонд вриједан је 800.000 КМ, а главне награде ће бити станови.  Зора Видовић је рекла да наградна игра почети 1. јула, а извлачење добитника биће у септембру.

- У наградној игри моћи ће учествовати сви пунољетни грађани БиХ који пошаљу десет фискалних рачуна издатих у Српској - рекла је Видовићева и додала да ће главне награде бити станови у два или три града у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана