Priština ruši CEFTA sporazum

Priština ruši CEFTA sporazum 21.11.2018 18:34 | Srna

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da samoproglašeno Kosovo uvođenjem stoodstotnih carina BiH i Srbiji definitivno ruši CEFTA sporazum.

Šarović je za portal "Kliks" rekao da će se medijima u vezi sa ovom temom detaljnije obratiti nakon sutrašnje sjednice Savjeta ministara.

BiH i Srbija juče su glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol, a danas je zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj objavio na "Tviteru" da je vlada u Prištini donijela odluku o uvođenju carina od 100 odsto na proizvode iz BiH i centralne Srbije "da bi zaštitila vitalne interese".

Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine ne funkcioniše.

Na snazi je i ranija odluka kojom je uvedena taksa od 10 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, zbog čega su Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić prije dva dana u Sarajevu odlučili da predstavnici BiH i Srbije ne učestvuju na sastancima radnih tijela CEFTA, koji će ove nedjelje biti održani u Prištini, kao ni na ministarskom sastanku u okviru "CEFTA nedelje" u Prištini 3. decembra.

Dogovarajući zajedničke korake povodom odluke institucija u Prištini o uvođenju takse od 10 odsto na sve vrste roba iz BiH i Srbije Šarović i Ljajić su se saglasili da odluka o neučestvovanju u radu CEFTA bude na snazi sve dok institucije u Prištini ne ukinu spornu taksu na robu iz BiH i Srbije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica