Prijetnja iz Asocijacije “Krug 99”: Hrvate ucjenjuju bojkotom proizvoda

Veljko Zeljković
Prijetnja iz Asocijacije “Krug 99”: Hrvate ucjenjuju bojkotom proizvoda

Mostar - Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović pozvao je Bošnjake na bojkot proizvoda sa područja Herceg-Bosne ako Hrvati nastave da istrajavaju na izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Ukoliko predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nastavi sa svojom agresivnom politikom, lažno se predstavljajući kao jedini predstavnik hrvatskog naroda, vjerovatno će u uslovima eventualne blokade biti realno očekivati da dođe, sa druge strane, i do blokiranja ekonomije tzv. Herceg-Bosne kroz odbijanje da se kupuju proizvodi koji su porijeklom iz zamišljene Herceg-Bosne - poručio je Kulenović, izražavajući nadu da do toga neće doći, jer bi to značilo urušavanje ekonomskog sistema.

On je dodao da postoji zakon akcije i reakcije, te da Bošnjaci ni po koju cijenu neće odustati od države BiH, pa makar se u pojedinim prilikama koristili i nedemokratskim sredstvima.

Šef regionalnog odbora HDZ-a BiH sjeverozapadna Bosna Dragan Juričević kaže da se donekle slaže sa predsjednikom Asocijacije “Krug 99”, jer i on takođe smatra da Izborni zakon BiH ne treba mijenjati.

- Neophodno je donijeti potpuno novi Izborni zakon BiH, jer ovaj postojeći ima toliko nedostataka da se ne može popraviti nikakvim izmjenama. Naravno da je prioritet da se novim zakonom omogući i garantuje da će izabrani predstavnici konstitutivnih naroda imati legitimitet kako Kulenović i njegovi sunarodnici ne bi imali glavnu ulogu u izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao u slučaju “Komšić” - kaže Juričević.

Predsjednik HSS-a Mario Karamatić je istakao da je šokiran činjenicom da “Krug 99” još uopšte postoji.

- Čudim se da su još živi i sačekaćemo da priroda uradi svoje. Ova navodna nezavisna asocijacija se može protiviti koliko god hoće, jer su oni potpuno nebitni. Neće oni određivati šta ćemo mi raditi, te uslovljavati nas bilo čime - poručio je Karamatić.

Politički analitičar Marijan Knezović ironično je poručio Kulenoviću da ukoliko ne zna koji su to hrvatski prostori u BiH koje treba ekonomski izolovati, to su, kako je istakao, oni sa kojih je “Adilu i njegovim sunarodnicima u ratu dolazilo oružje, zajedno sa hranom i humanitarnom pomoći”.

Legitimno zastupanje

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u nekoliko navrata je izjavio da su izmjene Izbornog zakona BiH uslov za uspostavljanje vlasti. On smatra da je taj zakon neophodno promijeniti kako se više nikada ne bi dogodilo da se uđe u izbornu kampanju, bez obzira o kojem nivou je riječ, a da nisu sprovedene osnove legitimnog zastupanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana