Пријем захтјева за потраживање старе девизне штедње из Србије

Глас Српске
Пријем захтјева за потраживање старе девизне штедње из Србије

Сарајево - Финансијско-информатичка агенција /ФИА/ примаће од понедјељка, 23. октобра, захтјеве грађана ФБиХ за пријаву потраживања по основу старе девизне штедње коју су имали у Инвест банци Београд и Југословенској инвестицијско-кредитној банци /ЈИК/ Београд из Србије или у њиховим филијалама широм бивше Југославије, те издавати потврде о запримљеним захтјевима.

ФИА је саопштила да грађани Федерације своје захтјеве могу предавати у њеним испоставама које се налазе у 45 општина у ФБиХ.

Уз писмени захтјев за пријаву потраживања старе девизне штедње коју су имали у банкама Србије, грађани су дужни доставити копију девизне штедне књижице уколико је посједују, копију рјешења о насљеђивању, овјерену копију пуномоћи за заступање, као и друге потребне документе којима се неспорно доказује правни интерес подносиоца захтјева.

И грађани који су усљед ратних дејстава остали без девизних штедних књижица могу предати захтјев за пријаву потраживања, за шта ће добити одговарајућу потврду.

Захтјеви се предају лично, док грађани који живе у иностранству захтјеве уз пратећу документацију могу доставити поштом на адресу: Ложионичка 3, Сарајево са назнаком "Захтјев за пријаву потраживања старе девизне штедње".

Потврде о запримљеним захтјевима грађани ће добијати најкасније у року од осам дана од запримања захтјева и потпуне и уредне пратеће документације.

ФИА је навела да је развила софтвер који ће водити евиденцију о запримљеним захтјевима и издатим потврдама о пријему захтјева, истичући да она не врши верификацију старе девизне штедње него само прима захтјеве за пријаву потраживања старе девизне штедње из Србије и издаје потврде о запримљеним захтјевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана