Preporuke ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru

Vedrana Kulaga
Preporuke ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru

Sarajevo - Kancelarija za reviziju institucija BiH idućih dana objelodaniće ocjene koje su ministarstva, agencije, direkcije i druga tijela dobili za ponašanje u 2017. godini, a upućeni podvlače da preporuke revizora ovaj put ne smiju ostati mrtva slova na papiru.

Revizori su u proteklim mjesecima prečešljali finansijske knjige u više od 70 zajedničkih institucija, a zapažanja su sumirali u izvještajima o finansijskoj reviziji za svaku od njih pojedinačno.

Analize su pokazale da oko 60 odsto preporuka revizije bude sprovedeno u djelo. Revizori ističu da taj procenat treba da bude znatno veći jer svake godine na adrese institucija ode i po nekoliko stotina preporuka, a najviše onima koji dobiju negativno ili mišljenje sa rezervom.

- Time ne možemo biti zadovoljni, pogotovo ako se uzme u obzir da se uglavnom realizuju preporuke za čiju realizaciju je neophodno djelovanje same institucije kojoj je preporuka i data, dok se kod preporuka koje su zajedničke većem broju institucija preduzimaju aktivnosti, ali u nedovoljnoj mjeri, te se ne mogu smatrati realizovanim - kazali su nedavno u Kancelariji za reviziju institucija.

Parlament BiH, smatraju revizori, izvještajima posvećuje pažnju, ali realizacija zaključaka zakonodavne vlasti, kao i revizorskih preporuka nije na zadovoljavajućem nivou.

Taj stav dijele i u nevladinom sektoru iz kojeg upozoravaju da preporuke revizije ne smiju da ostanu samo mrtva slova na papiru jer institucije troše novac svih poreskih obveznika u ovoj zemlji.

Predsjednik Centra za zastupanje građanskih interesa Zoran Ivančić je naglasio da se na svim nivoima mora odgovorno ponašati prema novcu koji im je dat na raspolaganje. 

- BiH ima propise, samo ih treba poštovati. Ima mnogo zakona koji se ne poštuju, ali ta praksa se mora ispraviti i staviti tačka na bezobrazno ignorisanje preporuka revizije koja dobro radi svoj posao - rekao je Ivančić.

Član Komisije za finansije i budžet u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić (DNS) smatra da preporuke revizora moraju biti  sprovedene u djelo.

  • Preporuke su putokaz kako treba da radimo - naglasio je Rodić, dodajući da odgovornost mora biti podignuta na znatno viši nivo.

Registar

Kancelarija za reviziju institucija BiH objavila je prošle godine registar preporuka koji se svake godine dopunjava novim preporukama kao i podacima o njihovoj realizaciji.

- Samo djelovanjem svih relevantnih aktera, od institucija i društva u cjelini, a na osnovu datih preporuka, može se unaprijediti transparentnost i odgovornost u trošenju javnog novca - kazali su u Kancelariji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana