Predstavljena knjiga “Referendum, odbrana Srpske” Milana Ljepojevića

Srna
Predstavljena knjiga “Referendum, odbrana Srpske” Milana Ljepojevića

Gradiška - Knjiga “Referendum, odbrana Srpske”, autora Milana Ljepojevića, predstavljena je večeras u Kulturnom centru u Gradišci. Ljepojević je rekao da su referendumima nastajale i nestajale države, ali da ta riječ na ovim prostorima ima sasvim drugo značenje nego u drugim djelovima svijeta.

"Referendumom, o kojem govori ova knjiga, Republika Srpska je u septembru 2016. godine odbranila svoj dan državnosti, svoju slobodu i dostojanstvo”, naveo je Ljepojević.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj referendum prvi put spomenuo tadašnji premijer Srpske Milorad Dodik 27. maja 2006. godine, šest dana nakon provedenog referenduma o samostalnosti Crne Gore.

“Referendumi su naša prošlost, sadašnjost, a kada je u pitanju sadašnja dejtonska Republika Srpska, referendumi su sigurno i naša budućnost”, naglsio je Ljepojević.

On je naveo da je knjiga “Referendum, odbrana Srpske” prvi put promovisana 15. avgusta u Banjaluci, a da je u zaključku knjige naveo da će građani na izborima ove godine potvrditi dejtonsku Republiku Srpsku i reći ne unitarnoj BiH, što se i dogodilo.

Recenzent knjige Predrag Damjanović rekao je da je Ljepojević hroničar važnih događaja u Republici Srpskoj u posljednjh 15 i više godina, a među tim događajima je i referendum na kojem je narod odlučno rekao da je 9. januar Dan Republike Srpske.

“Koliko je bilo bitno pokazati da je 9. januar Dan Republike Srpske, bitno je i to što je referendum sproveden. Na taj način, referendumom, srpski narod u BiH treba da ostvaruje državna i sva druga prava”, rekao je Damjanović.

On je istako da je prošlo vrijeme kada su Srbi za sve što su se borili davali mnogo žrtava i krvi i da je krajnje vrijeme da se na demokratski način izbore za svoju državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana