Pravosudnim organima BiH prijeti zabrana prisluškivanja sumnjivih osoba

klix.ba
Pravosudnim organima BiH prijeti zabrana prisluškivanja sumnjivih osoba

Pravosudni organi u BiH mogli bi se naći u ozbiljnom problemu koji je rezultat odluke Ustavnog suda BiH koji je stavio van snage odredbe koje se odnose na odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, među kojima je i prisluškivanje.

Na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nalazi se zahtjev šefa Kluba zastupnika SDA Amira Fazlića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom zakonodavnom postupku.


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kazao je da je Ustavni sud BiH 15. i 16. februara razmatrao neizvršenje ove odluke. On je rekao da ukoliko Ustavni sud BiH stavi van snage ove odredbe, BiH će doći u opasnu situaciju kada je riječ o aktuelnim predmetima pred Sudom BiH.

"Ne bih želio da bilo ko od nas bude odgovoran. Vrlo ozbiljna situacija nas čeka", rekao je Džaferović.

On je kazao da je prijedlog zakona radila ekspertna grupa jer niko od parlamentaraca nije kvalificiran da napiše tekst zakona, nakon čega je zamolio parlamentarce da razumiju ozbiljnost situacije i da podrže hitnu proceduru.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da uvažava potrebu da se riješi problem, ali da je predlagač trebao riješiti samo pitanje odluke Ustavnog suda BiH, a ne predlagati šire promjene.

Kako kaže, zastupnici su sinoć dobili materijal, što znači da nisu imali dovoljno vremena da prouče o čemu će uopšte glasati. Ona je poslanicim SDA poručila da su se trebali ozbiljnije odnositi prema ovom problemu.

Poslanica SDA Nermina Kapetanović podsjetila je da je 7. jula 2017. godine u Službenom listu BiH objavljena odluka Ustavnog suda BiH i da postoje opravdane sumnje kako će najviši organ sudske vlasti u martu staviti sporne odredbe van snage.

Ona je kazala da će, ukoliko dođe do toga, van snage biti stavljene odredbe koje se odnose na imunitet svjedoka i posebne istražne radnje (PIR). Kako kaže, Tužilaštvo BiH neće moći pokretati nove istrage čime će se izaći ususret kriminalcima.

Otvoreno je pitala ministra pravde BiH Josipa Grubešu zbog čega u parlamentarnu proceduru nije uputio izmjene i dopune ovog zakona.

Pandurević je kazala kako vjeruje da Ustavni sud BiH neće staviti odredbe van snage, jer bi to bio direktan udarac na ustavni poredak BiH.

Riječ je uzela i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto koja je kazala da je Ustavni sud BiH već održao sjednicu na kojoj je trebao staviti odredbe zakona van snage, ali da to nije učinio.

"Hoće li to uraditi ja ne znam, to je stvar Ustavnog suda. Svi znamo šta bi trebalo učiniti", kazala je ona.

Istakla je da neće podržati to da prijedlog ovog zakona uputi bilo koji poslanik jer je riječ o materijalu koji treba da tretira Ministarstvo pravde BiH.

Ona je predložila da se odgodi izjašnjavanje o Fazlićevom prijedlogu i da Savjet ministara BiH dostavi svoj prijedlog izmjena zakona za narednu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH 21. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana